17.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimecres, 18 setembre 2024
Sopa de marisc
Foto: https://www.directoalpaladar.com/

SOPA DE MARISC AMB AROMA DE SAFRÀ AL NATURAL

INGREDIENTS:

· 150 g de rap
· 200 g de cloïsses
· 200 g de gambes crues
· 150 g de calamars
· 2 tomàtigues grosses
· 2 tasses d’arròs
· 1 porro
· 1 branca d’api
· Farigola
· Julivert fresc
· Safrà molt o en fils (100 % natural)
· Oli d’oliva
· Sal

Pelam les gambes. Els llevam els caps i els bullim amb aigua i sal devers vint minuts guardant el brou.

Dins una cassola amb oli d’oliva sofregim l’api pelat i tallat. A continuació, hi afegim el porro rentat i picat, la farigola i, després, el calamar tallat en anelles i les tomàtigues pelades i triturades. Ho sofregim uns minuts.

Seguidament, anirem afegint les cloïsses, el rap, les gambes i el safrà. Tot això ho tapam amb el brou de les gambes, ho salpebrem i hi tiram l’arròs ben repartit. Ho deixam coure devers deu minuts i ho servim ben calent.

Ho podem decorar amb un poc de julivert picat per damunt.

LLOM D’INDIOT AMB SALSA DE TARONJA AGREDOLÇA I MOSTASSA A L’ANTIGA

INGREDIENTS PER A UN LLOM:

· 1 llom d’indiot de 350 g
· ½ ceba
· Suc d’una taronja
· ½ tassó d’aigua
· 1 cullerada de sucre moreno
· 1 culleradeta de mostassa antiga Maille
· 1 culleradeta de mel
· 2 cullerades de salsa de soja
· 4 cullerades de brandi
· 3 cullerades de penses
· 1 cullerada de mantega
· ½ culleradeta de farina de blat refinat
· Oli d’oliva
· Pebre bo negre
· Sal

Primer de tot, fermam amb un cordó el llom d’indiot, el salpebram i ho dauram dins una olla amb dues culleradetes d’oli d’oliva. Un cop daurat pertot, ho col·locam dins una llauna de forn i hi posam el sucre moreno per damunt.

Ho enfornam a 200 °C amb calor per damunt i per davall, devers deu minuts.

Hem de tenir en compte que la peça és petita i quasi ja s’ha cuit dins l’olla, per tant, basta tenir-la-hi poc temps.

Desglaçam l’olla on hem daurat el llom amb un poc de brandi. Hi posam la ceba tallada en juliana i la cuinam fins que estigui daurada. Seguidament, hi afegim:

el suc de taronja, la salsa de soja, la mel, la mostassa a l’antiga, les panses, una culleradeta de sal i mig tassó d’aigua. Ho deixam coure fins que es reduesqui a la meitat.

Lligam la salsa que n’ha sortit amb mantega i farina de blat, diluïda dins un poc d’aigua, i ho deixam coure amb poc foc devers dos minuts. Ho retiram.

Acabam la recepta tallant el llom a rodanxes i el servim amb la salsa de taronja agredolça per damunt. Acompanyam el plat amb un puré de patata i pastanaga amainat amb oli d’oliva.

PASTIS NAPOLEÓ DE COLÒMBIA

INGREDIENTS:

· 1 litre de llet
· 1 i ¾ de nata (430 cc aprox.)
· 400 cm³ de llet condensada
· 130 g de midó de blat
· 1 culleradeta de vainilla
· 150 g de nous moltes
· 2 culleradetes de cacau
· 294 g de galetes

Començam el dolç posant dins una casserola dues tasses de llet amb la nata al foc fins que comenci a bullir.

A part, diluïm el midó de blat dins un tassó amb les dues tasses de llet restants i la llet condensada i ho mesclam bé. Ho abocam dins la llet bullint i ho anam remenant fins que torni espès fins que quan hi passem la cullera quedi un solc marcat.

Després hi afegim les nous moltes, ho mesclam i ho retiram del foc. Ara hi incorporam la vainilla.

Seguidament, muntam el pastís. Primer posam dins el motlo la crema calenta i ho cobrim de galetes i anam alternant aquestes dues capes fins a acabar els ingredients.

Ho posam dins la gelera fins que quedinconsistent. Ho empolvoram amb xocolata ratllat, nou moltes i cacau amarg.

darreres notícies

et pot interessar

Xavier Rosselló Lozano, Investigador clínic de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears, cardiòleg de l’Hospital Universitari de Son Espases i professor associat de la UIB

“La consulta amb el cardiòleg, tal com l’entenem, s’hauria d’abolir”