10.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 3 abril 2025

S’han duit a incinerar 5.800 tones manco que l’any passat

Ahir, 5 de febrer, va fer un any de la implantació al nostre terme del nou servei de recollida de fems, selectiva i porta a porta. Ha estat un any molt divers: d’adaptació, d’esforç per a una gran majoria i de gent que n’ha passat olímpicament. L’estiu va ser el boom dels fems, principalment a les zones turístiques i a les àrees d’aportació en zona rural. L’excés de turisme —la majoria que no sabien de què anava la cosa— va fer que es desbordàs. Si ho miram des del punt de vista de les queixes ciutadanes a tall de carrer o per les fotografies a les xarxes socials, aquests darrers mesos han baixat, i molt. Sempre hi ha l’excepció, però es pot dir, un any després, que la gran majoria de gent recicla i recicla bé, que ja ens hi hem avesat. I això es nota a les xifres que se’ns han facilitat des del departament de Medi Ambient.

De rebuig, que és el que abans es feia cada dia, s’han recollit 5.800 tones manco. També s’ha incrementat la separació de les fraccions selectives de fins a 3.600 tones més que l’any passat en les mateixes dates. A més, s’ha reduït la producció total de residus fins a 2.163 tones totals, cosa que suposa una reducció del 19 %.

Les dades del 2024 apunten que en el municipi de Felanitx s’ha passat de separar el 13,56 % de residus al 65 %, arribant a puntes mensuals de 69 % de la recollida selectiva.

Pel que fa a les fraccions, el vidre i el paper i cartó, fraccions que ja habitualment se separaven, no han augmentat tant; així, ambdues han passat de 550 tones a les 800 tones. L’augment més significatiu s’ha donat als envasos, on s’ha passat de les 300 tones recollides el 2023 a les 1.000 de 2024. Finalment, el rebuig, on va a parar tot allò que no es pot reciclar ni és matèria orgànica, s’ha reduït de les 9.900 tones recollides el 2023 a les 4.100 d’aquest 2024.

Això indica que la majoria recicla bé, però que encara fa falta feina per fer. La vigilància a les àrees d’aportació, policies de paisà i ciutadans que han criticat qui no ho feia bé, han ajudat que hagi minvat un poc l’incivisme. 

Respecte als treballadors de l’empresa concessionària, amb els nous camions, la gran majoria fan la feina bé, però també —com sol passar a moltes empreses i llocs de feina— sempre hi ha el ciuró negre que no ho fa bé. En aquest cas, mesclant els residus sanitaris amb el que toca aquell dia, entre altres exemples.

També ha estat una gran aportació la deixalleria mòbil que va recorrent els diferents llogarets i nuclis urbans fora de Felanitx. 

Aquesta reducció de tones a dur a la incineradora de Son Reus ha fet, com ja es va informar uns mesos després de la posada en marxa, un estalvi econòmic per a l’Ajuntament d’entorn dels 800.000 euros. D’aquí que s’hagin pres un parell de mesures quant a estalvi pel contribuent. Als que viuen a fora vila se’ls ha rebaixat bastant la taxa i els de zona urbana que vulguin que no els pugi el rebut es poden acollir a la Inspecció Tècnica de Residus (ITR) com fan a molts de pobles on ja fa anys que funciona aquest sistema, com és la Mancomunitat del Pla, per exemple. 

Esmenten que durant aquest any hi ha hagut “guerra” de pols: a qui li han pres, a qui els fematers o el vent li han romput. També qui treu el poal marró al carrer quan no han de sortir de dins la casa. Els poals, a l’Oficina de Medi Ambient, s’havien exhaurit, però ara n’hi torna a haver i a qui li hagin pres o romput en pot anar a cercar un altre.

També s’han acabat les bregues entre veïnats que no volien els contenidors de fems davant ca seva i els feien córrer. Eren autèntics nius de brutor. Ara, per acabar d’arrodonir-ho, només falta que la gent no tiri les bosses de fems dins les papereres o per fora vila. 

D’aquí a un any, ben segur que tot això ja només serà una anècdota al record i la gran majoria reciclarà bé. L’Ajuntament no ha d’abaixar els braços, hi ha de seguir fent feina, estant-hi damunt, solucionant els problemes dels veïnats i sancionant a qui no ho faci bé. El tant per cent del reciclatge ha d’augmentar encara molt més.

Tant al començament com principalment durant l’estiu, els partits de l’oposició (Bloc i PSOE), criticaren la gestió per part del govern (PP i PI). Demanaven més vigilància, més neteja —principalment a les àrees d’aportació— i més implicació per part dels regidors a l’hora de fer complir a l’empresa concessionària.

Per la seva part, en relació amb les dades presentades, la batlessa i regidora de Medi Ambient, Catalina Soler, que ha estat qui ha liderat aquest projecte, ha explicat: “els resultats d’aquest primer any demostren que la implementació de la recollida selectiva porta a porta no era tan difícil. La implicació dels veïnats ha estat essencial. És a ells a qui hem d’agrair aquests resultats, ja que han demostrat la voluntat de canviar uns hàbits per a poder millorar el medi ambient”.

darreres notícies

et pot interessar

El mirador d’en Bossa