12.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 5 abril 2025
Davallament, 1975
Davallament, 1975

La nit del Divendres Sant
la mort ha morta d’espant
i un cobricel d’esperança
transparenta la recança
que neix del cor de la gent
la nit del Davallament.

Gabriel Rebassa Bisquerra es Regent
10 de maig de 1980

Divendres Sant, a les 21 hores, a l’escalinata i replà de l’església parroquial tornarà a celebrar-se –després de tres anys sense fer-se– el Davallament. I ho farà amb canvis significatius. El més destacat: el canvi de direcció escènica, que enguany serà a càrrec de la felanitxera Marta Obrador Barceló. Però també hi haurà altres novetats importants en la posada en escena dels diferents Passos de la Passió que es representaran, en un acte en què el protagonista continua essent el poble de Felanitx, ja que el Davallament segueix el propòsit dels darrers anys de ser una entitat oberta al poble i a totes les persones que hi vulguin participar.

El Davallament, fa uns quarenta anys

 

Aprofitam l’avinentesa per a repassar les fites principals de la història del Davallament. El 28 de març de 1975 es va celebrar per primera vegada al replà de l’església parroquial. Fins llavors s’havia representat a l’interior del temple. Organitzat per la Creuada de l’Amor Diví, i gràcies al suport i l’entusiasme d’Antoni Grimalt Obrador i Lluís Bou Monserrat, el Davallament se celebrà davant l’emblemàtica portalada de la parròquia.

Durant els primers anys, el Davallament es realitzava amb certa senzillesa. L’acte s’obria amb el cant de diverses peces sacres interpretades per la Coral de Felanitx; tot seguit es llegia l’Evangeli, i a continuació un reconegut orador pronunciava un sermó, que es convertia en part important de la funció.

A partir de l’any 1987 –i de forma progressiva– s’incorporen personatges, s’afegeixen escenes de la Passió abans del davallament –que es representen a l’escalinata–, s’introdueix música sacra enregistrada –que és reproduïda per un potent equip de so– i es dota la celebració d’un complet equip de llum, incorporacions que suposen convertir la cerimònia en un espectacle.

L’any 1991, la representació dels personatges, a través de quadres estàtics, s’encarrega al grup de teatre Gent de Bulla, i el teatí pare Antoni Oliver C.R. escriu uns textos específicament per al Davallament de Felanitx, que es llegeixen cada any, a fi d’acompanyar, amb la música, les diferents escenes.

L’any 2000 es produeixen canvis importants. L’organització es concentra en la Confraria del Sant Crist de la Bona Mort; la direcció escènica s’encarrega a Josep Lluís Fernández, i el grup d’actors passen a ser persones voluntàries de Felanitx que, a la llarga, també portaran l’organització de facto de l’acte. Una de les novetats més destacables d’aquell any és que la figura de Jesús passa a ser interpretada per una persona i s’elimina, així, la talla amb què s’havia escenificat el Davallament fins aleshores. Des del 2000, les diverses seqüències cobren més dinamisme –desapareixen quasi totes les estàtiques–, se n’afegeixen de noves, s’incorporen altres personatges, s’utilitzen nous materials i es construeixen escenaris.

L’any 2008 el Davallament és dirigit per Jaume Caldentey. A partir de l’any 2009, Josep Lluís Fernàndez torna a encarregar-se de la direcció escènica fins a l’any 2019, darrera edició celebrada abans de la pandèmia.

A més de les novetats en la posada en escena, en aquest 2023 s’han renovat materials i escenaris i s’introduiran innovadors efectes sonors i luminotècnics.

Enguany es compleixen 46 anys de la seva representació a l’escalinata i replà de l’església i el Davallament comença una nova etapa, amb canvis que persegueixen la mateixa intenció que els anteriors: donar continuïtat a un dels actes cabdals de la Setmana Santa felanitxera i dels més reconeguts de Mallorca.

darreres notícies

et pot interessar

Tomeu Obrador i Luís Bustillo, Nous copropietaris de La Macarena

“La Macarena estarà a disposició de totes aquelles persones que hi vulguin organitzar actes”