Aquests dies, hem compartit l’alegria i emoció del viatge de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera felanitxera Mercedes Garrido a l’Argentina. Allà han participat en distints actes, entre els quals la visita a San Pedro, ciutat agermanada amb Felanitx des de 1978.
L’Agrupació Mallorca a San Pedro compta amb més de 500 socis i és una de les cases balears a l’Argentina amb vincles més forts amb Felanitx. Cada any organitzen la Festa Nacional de l’Ensaïmada, que és un tot un símbol allà, i tot gràcies al felanitxer Joan Puig, qui va obrir un forn allà el 1955.
Durant la visita varen lliurar el certificat de víctima del franquisme als familiars descendents dels mallorquins assassinats pels feixistes. Aquest certificat atorga als assassinats la condició de víctimes i reconeix la greu injustícia que patiren.
Un dels assassinats fou Salvador Riera, felanitxer, es Colominot. Tenia 32 anys, estava casat i tenia un fill. Pertanyia a Esquerra Republicana i treballava de secretari a l’Ajuntament de Felanitx. Però amb el cop d’estat de juliol de 1936 contra el Govern democràtic de la Segona República espanyola, que va desencadenar una guerra civil cruenta que causà milers de víctimes a tot l’Estat, entre ells Salvador, que dia 28 de juliol del mateix any fou afusellat al cementeri de Palma, la seva viuda va marxar a l’Argentina. El seu certificat fou recollit per la seva neta, Alejandra Riera, persona molt activa dins la Casa Balear de Buenos Aires i que contribueix a mantenir viu el lligam amb Felanitx.
Cal remarcar que gràcies a l’aprovació de la Llei de fosses, s’obrin fosses i es tanquen ferides. Es recuperen els cossos de persones que varen ser assassinades simplement per defensar la democràcia i es tornen a les seves famílies.
Aquest viatge exemplifica que hi ha dues maneres de governar les Illes ben distintes: una, fer polítiques per a les persones i estar al costat de la gent, com fa Francina Armengol des de fa set anys; i l’altra, com la que feia l’any 1998 el llavors president del Govern del PP, Jaume Matas. L’expresident, condemnat per corrupció, va dirigir i liderar una trama pagada amb fons públics que pretenia captar vots d’emigrants balears a l’Argentina per al seu partit a Formentera, i amb aquesta magarrufa el PP volia garantir-se la majoria absoluta. Aquest cas va acabar amb condemnats i passarà a la història com el cas Mapau. El PP va aconseguir arribar a censar 73 argentins, però quan es va descobrir la corruptela abans de les eleccions del 99, el PP va perdre el poder. Durant aquell temps, na Soler ja seia al costat d’en Matas, i això ho diu tot.