22 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimarts, 22 octubre 2024
Façana del poliesportiu Guillem Timoner

La possible pèrdua o no d’una subvenció de 176.800 euros per part de la Conselleria de Transició Energètica del Govern per instal·lar una marquesina fotovoltaica que ha de cobrir part de l’aparcament del poliesportiu Guillem Timoner i dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics, és motiu de polèmica i de creuament de possibles responsabilitats entre el Bloc (ara a l’oposició) i l’actual equip de govern, un projecte que va partir fa mesos, molt abans del canvi de govern.

Per denunciar aquesta “possible pèrdua” de la subvenció, el Bloc va fer públic un comunicat on explica el següent:

el passat mes de novembre el consistori va sol·licitar la pròrroga a la Conselleria excusant-se en l’espera d’un informe de Carreteres que no respon al projecte definitiu. El projecte inicial ubicava la marquesina davant la façana principal del poliesportiu i de forma paral·lela a la carretera Felanitx-Campos. Aquest projecte ja estava encarregat abans de la concessió de la subvenció i fou visat al juny de 2020.

L’agost de 2020 la Conselleria va concedir a l’Ajuntament la subvenció per a executar el projecte. Una vegada concedida, els tècnics municipals varen advertir tant la regidora d’Urbanisme com el de Medi Ambient, en aquell moment del PSOE i del Bloc respectivament, que amb tota seguretat el Consell informaria negativament del projecte, atesa la proximitat de la carretera. Automàticament se sol·licità una modificació del projecte a l’empresa redactora perquè situàs la marquesina més lluny de la carretera, a la vegada que s’instava el Consell a pronunciar-se sobre la ubicació inicial i així treballar en els dos fronts. La modificació del projecte, amb la marquesina allunyada de la carretera, està en mans dels tècnics municipals des del setembre, però el consistori resultant de la crisi de govern no el va tenir en consideració.

El 9 de novembre, l’equip de govern (PP, PI, GM) va sol·licitar una nova pròrroga a la Conselleria perquè “des del dia 17/8/2020 aquest Ajuntament està pendent de l’informe preceptiu del departament de Carreteres del Consell i no pot aprovar el projecte ni executar les obres. En una telefonada del dia d’ahir a Carreteres, ens varen comunicar que tenien molts d’expedients per resoldre i anaven endarrerits”.

Fins dia 2 de febrer de 2021 no va arribar l’informe de Carreteres; un informe que com era d’esperar denega l’autorització del projecte per estar dins la zona de protecció de la carretera, quan ha d’estar a més de 18 metres d’aquesta. Però informa sobre el projecte “de juny de 2020, visat dia 06/06/2020” i no sobre la darrera modificació entregada pel despatx d’enginyeria.

L’equip de govern municipal ha esperat 6 mesos un informe irrellevant i, és més, n’ha justificat la pròrroga davant la Conselleria. Aquesta ineficàcia de l’equip de govern que també “va endarrerit” està a punt de costar 176.800 € als ciutadans de Felanitx”.

Per la seva part, la reacció de l’equip de govern (PP, PI i GM) no es va fer esperar:

arran de les crítiques fetes pel Bloc, havent fet diverses indagacions, no consta registrat cap modificació de projecte. Per això instam el portaveu del Bloc, Miquel Lluís Mestre que demostri que el projecte amb el qual s’està fent feina no és el correcte. Si és així reconeixerem l’errada. No s’ha trobat cap modificació, si el senyor Mestre el té, pel bé del municipi que el dugui i començarem a fer feina amb aquest projecte, que avui dia no existeix. Sí que hi va haver converses informals, però no va quedar registrat ni hi ha cap document. La darrera conversa va ser pel mes d’agost i es va deixar dit de paraula, però escrit no hi ha res.

El desembre de 2019 es va concedir una subvenció a l’Ajuntament per import de 176.800 € per fer aquesta instal·lació i que havia d’executar-se abans del setembre de 2020. L’estat d’alarma del 14 de març va suspendre els terminis.

El projecte va ser presentat el 3 de juny de 2020 i el 17 d’agost es va sol·licitar un informe a carreteres que autoritzàs la instal·lació. El passat 1 de febrer Carreteres emet un informe desfavorable per instal·lar les plaques en el punt on quedava grafiat al primer i únic projecte, ja que estava situat dins una zona de protecció. Dia 8 de febrer l’enginyer presenta modificat el projecte.

L’equip de govern no vol perdre la marquesina fotovoltaica i per aquest motiu emprarà el romanent de tresoreria per avançar els doblers i poder executar el projecte”.

Així les coses, en el ple de dilluns s’aprovà destinar 176.800 euros del superàvit per poder fer aquesta instal·lació. Segons el Bloc, per poder justificar i que es concedeixi la subvenció a l’Ajuntament, ha d’estar feta abans de dia 17 de maig.

Davant els retrets entre Bloc i govern haurem d’esperar uns mesos a saber qui té la raó i si finalment es rep la subvenció del Govern o ho hem de pagar els felanitxers.

darreres notícies

et pot interessar