15.4 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 19 setembre 2024

Dimarts de la setmana passada, dia 11, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar la nova Llei d’amnistia. El mateix dia, l’únic investigat com a autor de dues pintades independentistes a Felanitx és la primera persona a Mallorca que demana acollir-se a la mesura de gràcia. La petició d’arxivament de les actuacions va ser remesa per la defensa de l’acusat al jutjat de Manacor encarregat de la causa.
Recordem que els fets que s’investiguen són les pintades que varen aparèixer al poble els dies 10 i 11 de novembre de l’any passat. Una, denunciada pel mateix Ajuntament, posava “Puta Espanya” a la façana de la Sala acompanyat d’una bandera independentista catalana. L’escrit dirigit al jutjat per la defensa, exercida per l’advocat Josep de Luis, posa de manifest la clara vinculació al procés independentista dels dos missatges.
Segons publicà Última Hora, l’investigat va ser imputat després de ser relacionat amb les pintades per la Guàrdia Civil, que també vinculava els fets amb una possible militància a la CUP de l’acusat, cosa que la defensa suma als arguments proamnistia.
L’escrit, en primer lloc, posa de manifest que els fets encaixarien dins del marc temporal marcat per la Llei d’Amnistia, que va del primer de novembre del 2011 al 13 de novembre del 2023. També delimita el seu objecte als “actes vinculats directament o indirectament a l’anomenat procés independentista desenvolupat a Catalunya”, cosa que encaixaria amb el caràcter de la pintada, sosté la defensa.
Ara la petició haurà de ser examinada pel jutjat d’Instrucció de Manacor. Aquest òrgan tenia previst dur a judici l’únic investigat per un delicte lleu de danys. Tot i això, l’Ajuntament va sol·licitar la suspensió d’aquest acte i l’obertura d’unes diligències prèvies per delicte perquè estima que els danys provocats a la façana superen els 400 euros. Una pericial rebaixava el dany a una quantia inferior a aquest límit, cosa que va fer que la causa s’encaminàs pel procediment lleu, sancionat només amb multa i no pel més greu de delicte.
Pels pèls
Les pintades entrarien dins del marc temporal que fixa la llei per un termini de dos dies (varen ser dia 11 i la llei inclou fins al 13 de novembre). A partir de la petició formulada, primer hauran d’informar sobre si és aplicable o no la Fiscalia de les Balears i l’acusació particular i, a partir d’aquí, el jutjat decidirà. Si s’admet, implicaria el sobreseïment lliure de la causa que va arrencar per un possible delicte de danys al patrimoni històric i que ara és un delicte lleu.

darreres notícies

et pot interessar

Xavier Rosselló Lozano, Investigador clínic de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears, cardiòleg de l’Hospital Universitari de Son Espases i professor associat de la UIB

“La consulta amb el cardiòleg, tal com l’entenem, s’hauria d’abolir”