18.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 18 octubre 2024

Ja fa setmanes que el setmanari publica anuncis d’empreses del sector turístic amb múltiples ofertes de feina de cara a la propera temporada. En record d’empreses hoteleres i de lloguer de cotxes, i segurament també en veurem de restaurants, supermercats i altres serveis. Fins ara, la majoria estan en català, però m’ha cridat l’atenció que cap d’aquests anuncis inclou els coneixements de català. N’hi ha que no diuen res de llengua i n’hi ha en els quals és imprescindible o valorable l’anglès i l’alemany, i són valorables altres idiomes.

No pareix que aquesta darrera expressió vulgui incloure la nostra llengua.

Què passarà després? Que una lectora o un lector qualsevol d’aquest setmanari un dia voldrà llogar un cotxe, o passar uns dies a un hotel de per aquí, o simplement anar a comprar a un supermercat o a sopar a un restaurant, o fer un cafè a la platja, i l’atendran persones que no l’entendran però que serien capaces d’entendre diversos idiomes forans. I que, a més, s’esforcen per entendre i parlar aquests altres idiomes, mentre que amb els clients catalanoparlants molts de pics l’actitud és la contrària i ens forcen a situacions violentes simplement perquè ens agrada xerrar amb la nostra llengua a ca nostra, per no dir que en tenim tot el dret.

Evitar això no ha de dependre de la bona voluntat de cada persona treballadora, sinó que és responsabilitat de les persones directives de totes les empreses, que haurien d’incloure el coneixement del català en els anuncis, exigir-lo o valorar-lo en la selecció, transmetre al personal la seva importància i formar-lo en uns coneixements mínims per poder atendre correctament els clients catalanoparlants. I les cartes dels bars i restaurants, també en català, per favor, que no costa res • Joan Amor

darreres notícies

et pot interessar