Aquesta setmana el Bloc per Felanitx presenta al·legacions al PGOU aprovat inicialment. Per començar, el Bloc proposa una major protecció del sòl rústic, ja que la nova onada d’excessos de construcció/creació de noves places turístiques s’hi produeix. Aquest autèntic boom de casals en sòl rústic ni impulsa el sector primari (totalment desitjable i necessari) ni minva les dificultats dels joves i les persones de menor poder adquisitiu a accedir a un habitatge assequible. Mallorca i Felanitx reincideixen en l’error de seguir ampliant el nombre de places turístiques, quan el canvi de model que la societat reclama (i les urgències ambientals exigeixen) implica la reducció del nombre de turistes.
De fet, l’increment d’habitatges en sòl rústic és un dels motius de la degradació de foravila, de la pèrdua de productivitat del camp mallorquí i, de retruc, suposa un dels factors d’encariment de l’habitatge.
En el nostre cas, l’elevat nombre de cases buides i en mal estat de conservació dins el nucli de Felanitx, fa molt urgent derivar l’activitat de la construcció i les inversions dels promotors a l’interior del nucli urbà. És un error estratègic disminuir la parcel·la mínima, ja que es passa de 15.000m2 a 14.206 m2 per assimilació al Pla Territorial Insular de Mallorca. Aquesta mesura tendrà una gran afectació sobre el nombre de parcel·les que passaran a ser edificables dins el terme de Felanitx, amb una estimació de 957 segons dades de Terraferida.
Tot i que hauria de ser el Consell qui establís una moratòria o directament prohibís la construcció d’habitatges en rústic a tota l’illa, Felanitx té plena autonomia per fer-ho i una problemàtica pròpia que ho aconsella especialment. Si no és així, com a mínim dins el marc regulador de l’Ajuntament de Felanitx, s’han d’establir paràmetres que permetin la conservació del territori i l’entorn natural i minvin la pressió constructiva i residencial dins rústic.
Per tot això, el Bloc proposa prohibir la construcció de nous habitatges dins l’anomenat sòl rústic o com a mínim adoptar mesures per desincentivar-hi les noves construccions d’habitatges: reduir el volum d’ús a 800 m3, o el que resulti de la normativa supramunicipal (total per edifici: 1.300m3); augmentar la separació a partions fins als 25m; prohibir noves piscines; acordar que els nous habitatges siguin d’una sola peça; i acordar que s’ubiquin a una distància mínima de 200m d’una zona ANEI.