El servei d’ORA es reprendrà el 2025
El servei d’ORA (la regulació de l’estacionament amb un temps limitat i pagant, en zona blava) es reprendrà així com toca el 2025. Així es va anunciar al ple de l’Ajuntament de dilluns passat, després d’unes preguntes del Bloc. Miquel Servera va demanar, davant la contínua supressió d’aparcaments al centre del poble, la reactivació d’aquest servei perquè els cotxes vagin rotant als aparcaments, tal com es fa a la gran majoria de pobles.
La batlessa va contestar que la nova ordenança per regular l’ORA és a exposició pública i que està previst que es dugui a aprovació al ple de desembre. La intenció del govern local és ampliar l’àrea d’afectació incloent-hi alguns aparcaments com el dels carrers de s’Aigua o del Juevert. Una vegada aprovada, es licitarà el servei. Està previst que l’ORA es controli amb dos vigilants permanentment.
Es faran tres pous més d’aigua
També es va posar damunt la taula la situació de la sequera i la problemàtica amb l’aigua. El regidor Servera (Bloc) va demanar per l’estat dels pous i la qualitat de l’aigua, al que el regidor encarregat, Enrique Garzón (PP) va explicar que es té previst fer tres pous nous a Felanitx. D’aquests, un estaria a la Brigada i l’altra al Collet i la intenció és que almanco un estigui fet abans de l’estiu que ve, amb uns 15-20 metres de profunditat.
El 25-N
El Ple va començar amb la lectura de la declaració institucional (vol dir que tots els partits li donen suport) davant la necessitat de commemorar el 25-N, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Es va donar suport a les víctimes i que s’ha d’acabar amb aquesta xacra. L’esperança és que “un dia no sigui necessari celebrar aquest dia”.
La plaça Salvador Bordoy Canet de Son Mesquida
Per unanimitat de tots els partits es va acordar posar el nom de Salvador Bordoy Canet a la plaça de Son Mesquida, atenent els mèrits i la feina feta per en Salvador en benefici del llogaret i els seus veïnats.
La proposta va sortir dels mateixos veïnats de la barriada. Durant molts d’anys va ser el batle pedani (amb consistoris de diferents colors polítics), impulsor, president i membre de l’Associació de Veïns i també president de la Comunitat de Regants entre molts altres mèrits.
Està previst que l’acte oficial de donar nom a la plaça es faci per les festes patronals de Son Mesquida, la Immaculada, el cap de setmana del 7 i 8 de desembre.
La neteja dels embornals i dels torrents
Davant les alertes per fortes pluges, la regidora de Vox s’interessà per la neteja de desaigües i torrents. La batlessa informà que aquestes darreres setmanes s’ha intensificat la neteja dels embornals del poble i també s’han netejat els torrents, però de deixalles. Segons les darreres directrius europees, segons quines neteges de torrents tenen un efecte contrari, ja que l’aigua fa més via i pot provocar més mals.
“Se seguirà fent-hi feina”, varen informar.
Les obres que fa el Consell
El regidor José I. Hidalgo (PSOE) es va interessar per les peticions que ha fet l’Ajuntament perquè el Consell de Mallorca les inclogui dins els pressuposts de 2025.
La batlessa Soler en va esmentar algunes: l’entrada de Felanitx per la carretera de Campos (l’accés al futur hospital), la redacció del projecte d’ampliació de la carretera de Porreres, asfaltar els carrers Campos, Santueri i un tram de la R. Argentina (que són carretera), asfaltar alguns trams de la carretera de Portocolom, canviar el parquet de la pista del poliesportiu Guillem Timoner, la reforma de l’escola de Son Calderó, actuacions a es Sindicat i també importants inversions amb matèria d’aigua potable.
Hidalgo va demanar que s’afegís a la petició la reforma de la carretera de Vilafranca.
Tensió
El ple, com és habitual i no ho hauria de ser, va viure moments de tensió amb un fort debat-discussió entre la batlessa Catalina Soler i la regidora Damiana Massutí (PSOE). Aquesta vegada va ser a rotlo d’una pregunta de Massutí sobre uns renous que des de fa més de set anys denuncia que pateix una família que viu al final del camí de can Gaià, ja a la part més pròxima a la carretera de s’Horta.
Massutí va criticar la inacció de l’equip de govern, fet que va ser rebatut per Soler i per Jaume Monserrat (l’exbatle) dient que feia més de set anys que estaven damunt aquest tema per intentar solucionar-lo i que arquitectes, enginyer, serveis jurídics i més personal de la Sala hi fa feina i no troben d’on ve. Es va dir que es pensava que era d’Edamsa, però fetes totes les comprovacions no ho era, i ara se cerca en un immoble comercial proper.
Es va dir que els perjudicats havien acudit al Defensor del Poble i que aquest havia comunicat que l’Ajuntament havia fet totes les passes ben fetes.
Massutí va demanar que es continuàs investigant per evitar el “malson” que pateix aquesta família per renous. I Soler va rebatre que ho fan, que no han aturat.
El debat entre Soler i Massutí va anar pujant de to amb trets i retrets, fins que la batlessa va tallar el debat. En aquests moments els dos regidors socialistes s’aixecaren i abandonaren la sala de plens.
Sobre aquest tema, posteriorment, va demanar el regidor Miquel Servera (Bloc) que ja ho havia fet al passat ple i que demanà tot l’expedient per estudiar-lo. Va demanar que es continués fent feina en investigar l’activitat i permisos que té aquest local que es publicita amb moltes d’activitats a les xarxes i té una despesa molt elevada mensual d’aigua.
La batlessa va assegurar que els tècnics hi segueixen fent feina, en un tema que ja ha costat “mils d’euros” a l’Ajuntament per saber d’on prové aquest renou que molesta a aquesta família afectada.
Aquest va ser un dels plens ordinaris més curts dels darrers temps. Va durar una hora i un quart, quan de vegades n’hi ha hagut de soporífers, de més de quatre hores.