I
Des de fa temps, no puc precisar quan, a la carretera que va de Felanitx a Son Mesquida i a Porreres, s’hi fan obres que obliguen els conductors a fer una voltera considerable per camins de la xarxa municipal.
Em varen explicar que l’obra consistia a col·locar una canonada que ha de portar l’aigua tractada a la depuradora d’aigües residuals de Felanitx a una bassa situada al municipi de Porreres, de dues quarterades d’extensió, perquè pugui ser utilitzada per regar, sobretot els arbres, ja que el tractament que s’ha fet a la nostra depuradora a les aigües de la vila no és suficient per abastir tota casta de regadius.
La primera pregunta que em vaig fer, com la que es varen fer moltes persones del nostre municipi, qüestionava la cessió als foravilers porrerencs d’un líquid que podria ésser utilitzar pels nostres agricultors. Em varen contestar que l’operació va ésser beneïda pel batle Montserrat del Pi. Tot i l’opinió favorable d’una persona que ha governat, més aviat poc, amb les esquerres i la dreta, no acab d’entendre les raons que justifiquen la cessió d’una aigua, que obliga algun organisme a fer una obra que costa molts de doblers, per cedir una aigua al veïnat que podria regar els nostres arbres.
II
En ocasió de la covid, la pandèmia que no fa gaire va preocupar els nostres ciutadans i que, encara ara, d’alguna manera actua entre el personal, l’oficina de la Mútua Balear, a la plaça de s’Arraval, número 7, va ésser transferida a la delegació de la Mútua a Manacor.
L’oficina de Felanitx, que acollia un metge i un personal que cuidava persones afectades per accidents del treball, era el que quedava de l’entitat Mútua Felanigense de Accidentes del Trabajo, fundada l’any 1933 i que, un any després, comptava amb 181 mutualistes de Felanitx, Porreres i Campos.
Ara, des de fa anys, els accidentats que precisen ésser sotmesos a un tractament adequat han d’anar a Manacor i, potser també, poden acudir a Campos.
Em deman, hi ha hagut cap batle de Felanitx que, en els darrers temps, s’hagi interessat per aquesta qüestió i hagi exigit a la Mútua Balear que l’entitat capdavantera torni a la vila?
III
Aquest menfotisme per part d’unes autoritats, que haurien d’estar atents i vigilants, no és nou. No fa massa anys, un batle del Partit Popular, que els felanitxers voten tant, va acordar, amb les monges de la Caritat, el tancament de definitiu de l’Hospici de Felanitx, una entitat que fou creada l’any 1825 que es va unir a l’Hospital fundat per Mn. Jordi Sabet l’any 1456.
És cert que l’assistència sanitària avui ens arriba d’una altra manera, però l’Hospici de la vila que ha estat recuperat no fa gaire continua prestant els seus serveis a la població.