23.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 19 setembre 2024

El 2008 el Tall Editorial va publicar el llibre L’origen dels mallorquins, d’Onofre Vaquer Bennasar, que aviat es va exhaurir. Ara es publica una nova edició augmentada que serà a la Fira del Llibre del 31 de maig al 9 de juny. Dia 31 es presentarà a Ca n’Alcover (seu de l’OCB) a les 19 hores. També es presentarà a Manacor i a Felanitx (dia 13 de juny a la Casa de Cultura).
Aquest llibre vol ser una obra de divulgació que contesti preguntes que la gent que no és historiadora fa sovint. D’on venim els mallorquins? D’on ve el meu llinatge? Quina és la identitat dels mallorquins? Fou la conquesta de 1229 un tall? No restà població anterior? S’analitzen els pobladors i repobladors de diverses èpoques, sense faltar-hi els esclaus, fins a arribar als immigrants de finals del segle XX i principis del XXI. Veurem que als mallorquins se’ls anomena catalans a l’edat mitjana.
Tracta la formació dels llinatges, destacant els patronímics (el nom del pare) i els que indiquen el lloc d’origen, de jueus, conversos i xuetes, i de la identitat dels mallorquins. Un apèndix ens dona un quadre dels llinatges més usuals a Mallorca i indica quan apareixen documentats, si el porten conversos o lliberts, la procedència dels immigrants que el porten i el tipus d’etimologia o origen del llinatge.
El llibre es complementa amb una pàgina web dinàmica on es va posant informació sobre llinatges de Mallorca. La seva adreça electrònica és www.llinatgesdemallorca.com. Per veure a quins municipis es donaven els diferents llinatges, oferim llistats dels segles XV-XVII, les composicions de tots els agermanats i el valor de les propietats a diversos municipis. Es donen notícies sobre immigrants arribats a Mallorca als segles XV-XVII. També hi ha les fitxes de les reconstruccions de les famílies de Felanitx entre 1566 i 1706.

darreres notícies

et pot interessar