L’editorial El Gall Editor aplega una selecció d’articles gastronòmics del periodista i escriptor Andreu Manresa sota el títol El menjar i les illes, un volum del qual ha tengut cura el professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Climent Picornell. La portada està il·lustrada per l’artista felanitxer Miquel Barceló i moltes de les fotografies de les receptes són de Tolo Ramon, entre altres.
Manresa parla d’aliments en concret, com els raors o les olives, s’endinsa en els secrets de les panades, assaboreix amb paraules un ou estrellat o un arròs amb bacallà, i recull referències de marques i negocis gastronòmics que tot mallorquí ha de conèixer.
El menjar i les illes d’Andreu Manresa és el número 3 de la col·lecció «Taula Parada», que El Gall Editor dedica a la gastronomia. Té 280 pàgines i està a la venda per 35 euros.
El menjar i les illes, com apunta el mateix autor a la contracoberta del llibre, “és un manifest i no és un manual ni una guia per la militància nostàlgica encara que crec que som, també, allò que hem menjat i esperam tornar a tastar, lluny de les passions historicistes i de canònics receptaris antics”.
Andreu Manresa
Andreu Manresa i Montserrat (Felanitx, 1955) és llicenciat en Ciències de la Informació. Ha fet feina a diferents mitjans, tant diaris com ràdios. Durant 25 anys fou el corresponsal del diari El País a les illes Balears. D’ençà el 2015 és el director general de la Radiotelevisió de les Illes Balears-IB3. Ha publicat, entre d’altres, els llibres Joan Estelrich, obres essencials (1987); El Rey y Mallorca (1987), Felanitx, felanitxers (1994), Baleares S.A. (1996), Felanitxeràlia (1998), Paratges i personatges de «Balears S.A.» (2005) i Invitació a la felicitat (2008).