19.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 19 setembre 2024

Les frases i sentències –en el sentit no judicial del terme, és clar– constitueixen pensaments que forneixen el nostre propi raciocini i la nostra memòria. Les frases motivadores i de contingut encertat ens poden revelar conceptes que afavoreixen el nostre enteniment i la nostra visió del món. Sovint fan part d’opinions que designen una ideologia concreta i unes creences determinades. Aquesta darrera inquietud és la que ens interessa en primera instància i la que ens ocupa en aquest escrit. Són reflexions al voltant del fet polític i del nostre ésser col·lectiu i que sovint es poden extrapolar a altres realitats, car tot el que és humà pot ser comú i compartit. Heus-ne ací, doncs, una selecció de frases o sentències, d’opinions o reflexions, que em semblen prou representatives i explícites per la seva significació:
“La llei és així, estimat: només mira pels seus”, Maria Antònia Oliver, Joana E.
“Què ho fa que per cada home progressista hi hagi un pou de gent retrògrada i malvada?”, Fiódor M. Dostoievski, L’idiota.
“Renunciar a la llibertat és renunciar a la condició d’home, als drets de la humanitat, i fins i tot, als deures”, Jean-Jacques Rousseau, El contracte social.
“El dret de gents no és més que una frase, i la sort de totes les poblacions aïllades i limitades és la de ser devorades pel vencedor”, George Sand, Un hivern a Mallorca.
“No és traïció desitjar la llibertat”, atribuït a Moisès.
“Tota forma de menyspreu, si intervé en política, prepara o instaura el feixisme”, Albert Camus.
“L’opressor no seria tan fort si no tengués còmplices entre els mateixos oprimits”, Simone de Beauvoir.
“La desobediència, als ulls de qualsevol que hagi llegit la història, és la virtut original de l’home. El progrés ha arribat per la desobediència, per la desobediència i la rebel·lió”, Oscar Wilde.
“L’acritud visceral innòcua indueix tostemps la vacuïtat eixorca”, Gandhi.
“L’individu es valora per allò que l’assimila a la resta del poble i no per allò que l’en diferencia”, Sebastià Trias Mercant, Valldemossa, l’amor i la cuina.
“Els polítics que s’alegren de l’empresonament d’altres polítics demostren la mort de la democràcia.
Els servidors públics que se’n riuen de l’empresonament d’altres servidors públics demostren la mort de l’ètica”, Lluís Carrasco, publicista expert en màrqueting estratègic.
“Els nacionalistes espanyols no tenen un problema amb Catalunya: tenen un problema amb la Humanitat”, Joan Guasp.
“Espanya és una deformació grotesca de la civilització europea”, Ramon María del Valle-Inclán, Luces de Bohemia.
“Catalunya és València, i és Alacant, i és Mallorca”, Azorín, escriptor valencià d’expressió castellana.
“En tota la història d’Espanya mai no ha existit un període llarg de democràcia, perquè el cromosoma espanyol és reaccionari i autoritari”, Manuela Carmena, exbatlessa de Madrid.
“Catalunya avui representa una esmena a la totalitat al que coneixem com a estat nació modern a Europa”, Mostafà Shaimi, Europa serà de pobles i regions o no serà.
“Si algun resabut dirà
per què en castellà no escric,
dic jo que d’aquella llengua
sols me’n valc per a mentir”
Josep Rostojo, poeta valencià del segle XVII.

darreres notícies

et pot interessar

Sortida de cavall, arribada d’ase