22.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 16 setembre 2024

Rere les passes de Pere Oliver i Domenge fa anys vaig informar de dos partits del Barça a Felanitx, els dies 21 i el 22 d’abril de 1935, contra el Gimnàstica. Arran dels Fets d’Octubre de 1934, Pere Oliver havia estat destituït (acusat de sedició) i només feia dos mesos que s’havia arxivat la causa. Com que fins a les eleccions de febrer de 1936 no tornaria a ser batle, aquells dos partits de futbol no els va gestionar des de l’Ajuntament, sinó com a particular i gràcies a l’amistat amb el directiu del Barça Josep Suñol i Garriga (1898 – 1936), amb qui havia coincidit a l’Acadèmia Calassància, on s’incorporaven els millors alumnes de cada promoció de les Escoles Pies de Barcelona, on ambdós feren el batxillerat.
El Felanitxer del 20 d’abril de 1935 anuncià a tota plana els encontres i, en el següent setmanari, informà dels resultats (0-3 i 0-5), amb una precisió afegida: abans d’aquells dos partits, el Barça ja havia jugat a la vila. Per més que ho he cercat, no he trobat mai cap notícia d’aquella hipotètica visita anterior. En canvi, revisant la premsa, vaig reparar amb una notícia que, tot i ser rellevant, ha passat per malla. A la pàgina 3 del setmanari de dia 18 de juliol de 1936, podem llegir: “Para las fiestas de San Agustín se preparan dos partidos de gran trascendencia: los azulgranas de Barcelona contra los merengues de Felanitx”. És evident que Pere Oliver, ara ja des de la Sala, volia repetir l’experiència, però… una insurrecció feixista-militar ho va eixalar. El president del Barça, Josep Suñol, va ser assassinat dia 11 d’agost. Dia 25 de juliol, Pere Oliver havia partit, via Menorca, cap a la Barcelona republicana i, el 1939, va prendre el camí de l’exili. Tornà a Felanitx l’any 1952 i encara va acompanyar dos dels seus nets a veure jugar en Kubala a la vila. Sempre fidel al barcelonisme.

darreres notícies

et pot interessar

Xavier Rosselló Lozano, Investigador clínic de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears, cardiòleg de l’Hospital Universitari de Son Espases i professor associat de la UIB

“La consulta amb el cardiòleg, tal com l’entenem, s’hauria d’abolir”