23.9 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 5 octubre 2024

El govern de Mèxic no ha convidat el rei d’Espanya a la presa de possessió de la nova presidenta perquè la Corona no ha demanat perdó per la conquesta. Cal dir que la Corona no envià soldats ni organitzar conquestes a Amèrica, foren expedicions particulars sense finançament públic. Moltes vegades es fan unes capitulacions on el rei autoritza una expedició i s’han de pagar 1/5 dels beneficis a la Corona, igual que a una expedició corsària. En el cas de Mèxic, Hernán Cortés, sense mandat reial i desobeint Velázquez, governador de Cuba, de qui era secretari, es llançà a la conquesta amb 508 soldats. Tendrà el suport de 200.000 tlaxcalteques, dominats pels mexicans i asteques, que seran els que produiran més mortaldat durant la conquesta de la capital.
Ja al XVI hi hagué polèmica sobre els abusos. Fray Toribio de Montolinía acusa Las Casas de falsejar els fets, reconeix abusos i treballs excessius, però considera que la Corona mai programà exterminar els indis i que a les ordenances de Granada (1526) es legislà per evitar abusos. També diu que Moctezuma sacrificà 80.400 homes als seus ídols en quatre dies…
La independència de les colònies americanes fou impulsada pels criolls que no tenien cap intenció de tornar terres als indígenes, més aviat al contrari. Després de la independència serà quan hi haurà genocidis. A Mèxic el 1847 hi haurà una repressió despietada contra els indis del Yucatan, legalitzaran la venda d’indis i el 1926 Porfirio Díaz fa una campanya d’extermini contra els indis jaques.
Els fills no són responsables dels pecats dels pares. A l’edat mitjana es culpava els jueus que els seus avantpassats havien matat Jesús de Natzaret. Seria absurd demanar al president de la Generalitat que demani perdó de la conquesta de Mallorca de 1229. 

darreres notícies

et pot interessar

Sèrie Sebastian Bergman