18.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 18 octubre 2024

A la ruralia són pocs els entreteniments i molts a la vegada però tots dominats per la senzillesa de les coses i sense perdre el caràcter pagès. D’aquí que qualsevol festa que els joves poguessin fer-la sense massa entrebancs, la fessin. La festa de les Verges, serenates, la música o tonada pròpia d’aquest dia; i els bunyols, dolços més que omnipresents d’aquest dia i del temps de la primavera de l’hivern.
Els sonadors de pagès, aquells qui sempre mouen i saben el trull musical i com fer festa; armats amb guitarres i guitarrons i qualque instrument s’hi afegia com la botella gratellosa normalment de suc, marcant el ritme i fent les percussions. El dissabte de la festa del 21 d’octubre, entrada de fosca visitaven les cases on hi hagués fadrines. Aquestes, segons el seu parer, o deixaven anar la música o obrien el portal i agraïen les serenates i convidaven els sonadors a una copa de suc i bunyols o galletes dolces segons la casa.
Actualment, conviuen dues tonades, la tonada castissa i de tuna: clavelitos; i la tonada pròpia i nostra, com la que té el grup S’Estol des Picot que usa les mateixes lletres o les alterna amb una cançó o glosa o gloses i cançons extretes del cançoner popular de Mallorca d’una temàtica amorosa i, a vegades, qualcuna se n’intercala de verda o coenta o de despit. 
Pel que fa a la part dolça, els bunyols són un dolç de la tardor que es començaven a menjar el dia de les Verges, imprescindibles el dia de Tots Sants amb mel o mel de garrover, de maig o d’octubre, i s’acabaven de menjar el dia 8 de desembre, el dia de la Puríssima o la Immaculada Concepció. 
Després de la Tuna Regalèssima; a la Vila l’any passat un grup de joves, la Tuna dels Clavells; trescà els carrers de vetlada amb un repertori format per cançons tradicionals (gloses del cançoner popular o improvisades), Sirena; escrita, composta i arranjada per un component del grup i també incloent Clavelitos, i Rosaret. Tampoc no passaren per malla, els costums de regalar-los un clavell vermell, també típic de tuna. 
Com a afegitó una serenata, pot ser una cançó per mostrar afecte a una persona o qualsevol altre motiu de celebració. No necessàriament s’han de fer sonar per les Verges, es pot mantenir la tonada mallorquina i canviar la lletra per adaptar-la al sentit de la festa. 
Per altra banda, els bunyols també són una pasta fregida que també cau bé durant qualsevol part de l’any.

Miquel Estelrich Rosselló

darreres notícies

et pot interessar