Maria Faustina Barceló Martorell és, des de 2019, la presidenta de l’Associació de la Gent Gran d’es Carritxó; un càrrec que va assumir gairebé sense voler-ho, però que des d’aleshores ha fet servir per dinamitzar les activitats i propostes del col·lectiu, fins a fer del llogaret felanitxer un espai de referència social. Ara que preparen els 40 anys de fundació de l’Associació, parlam una estona del que ofereixen i de la vida a foravila.
Com és viure a es Carritxó?
Tranquil i agradable. És a prop de Felanitx i està ben comunicat pel servei de transport públic. Les cases estan disseminades, però tothom es coneix i s’ajuda si és necessari. És cert també que hi ha una gran quantitat de població estrangera que hi viu sempre o només a temporades, i la majoria d’ells fan la seva vida.
A la meva infància hi havia escola, una botiga, un bar, un convent amb monges franciscanes, una d’elles feia d’infermera, i a l’església es deia missa setmanalment. Ara tot això ha canviat.
Hi ha un bar i dues associacions ben actives, l’Associació de Veïns i la nostra. I un representant de la batlia.
Quins avantatges i quines necessitats té el poble?
Viure a es Carritxó és com viure al camp, estàs en contacte amb la natura i té molts llocs per anar a caminar i gaudir de foravila. És un llogaret preciós! Necessitats… per a nosaltres seria interessant tenir una zona per a vianants devora la carretera, més que res per precaució quan es fa senderisme o bicicleta. T’has de moure per anar a comprar, per anar al metge, per dur els infants a l’escola… però com que les distàncies als pobles veïnats són petites, això no és un gran problema.
Quants de socis sou i què preparau ara mateix?
Som uns 370 socis en aquests moments. Ara preparam el 40è aniversari de la fundació de l’Associació, que es va crear l’any 1985.
Com va ser que vàreu entrar a formar part de l’Associació de Gent Gran des Carritxó?
Jo ja feia anys que era sòcia i participava en les activitats que s’organitzaven de forma puntual, perquè encara treballava. Quan em vaig jubilar vaig poder participar de forma més activa. Em va permetre anar a gimnàstica, a manualitats i a les excursions a les quals, amb molt de gust, acompanyava la meva sogra, que ja era bastant gran i necessitava la meva ajuda.
Un dia, el president, Antoni Martorell, em va demanar que formàs part de la junta directiva. En aquells moments allò no entrava dins els meus objectius, volia tenir temps per a mi i per la família, ja que sempre havia treballat molt i volia gaudir d’un temps que mai havia tengut! Però em va convèncer i vaig passar a ser secretària. Passat un poc més d’un any, a una reunió, ens va comunicar que deixaria el càrrec per una qüestió de salut i em va proposar que presentàs una candidatura a la propera assemblea.
Tal cosa no m’havia passat mai pel cap, ni hi aspirava… però a poc a poc m’ho varen anar plantejant com una necessitat.
Després d’un temps de reflexió i de comprendre que l’associació, que els presidents anteriors havien mantengut, no podia desaparèixer… em vaig posar al davant, vaig cercar els membres que considerava adients per formar la Junta i vàrem presentar la candidatura a l’assemblea. El juny del 2019 vàrem passar a presidir la nostra associació.
Cal dir que tenc una bona junta i això facilita molt les coses.
Quins són els objectius i les principals activitats anuals?
Els objectius de l’associació són aconseguir un adequat funcionament i manteniment d’aquesta per tal de facilitar el compliment dels objectius i les finalitats marcades als nostres estatuts.
Entre d’altres, ens proposam dur a terme programes, accions i activitats destinades a la participació de les persones majors en la vida social; l’increment de l’autonomia personal i l’augment del benestar individual; endarrerir les situacions de dependència, millorar la qualitat de vida de les persones majors i fomentar la salut mitjançant formes de vida sana i foment dels hàbits saludables; promoure i facilitar accions dirigides a un envelliment actiu, saludable i satisfactori; estimular, promoure i fomentar la integració i la participació social en l’àmbit comunitari; i proporcionar un espai d’oci i de temps lliure adequat als seus interessos i expectatives; usar el català com a llengua vehicular i acostar-los al coneixement i el maneig, dins les seves possibilitats, de les eines digitals… i també fomentar el voluntariat.
Parlau-nos de les activitats.
La nostra temporada de major activitat va de l’octubre a maig ambdós inclosos: en aquest període feim gimnàstica, manualitats, ball de línia, ball de saló, anglès i “Mou-te amb salut”. Però també altres activitats de durada més curta: enguany hi ha hagut el programa “En forma”, i ara feim cursos de vida digital.
Per altra banda, organitzam una excursió mensual, un horabaixa de jocs una vegada al mes, dues caminades mensuals, xerrades, caps de setmana a hotels i viatges. Un sopar a final de temporada a l’estiu, amb una exposició dels treballs fets a manualitats, i un dinar i un sopar per Nadal, una bunyolada a l’octubre i diferents tallers al llarg de l’any sobretot oferts per voluntaris. En tenim alguns de fixos, com per exemple l’elaboració de licor d’herbes i patxaran. Ara en preparam també alguns per la festa del llibre.
A l’estiu solem fer tres mesos d’aiguagim al Babo i alguna excursió que inclogui barca. Participam en les activitats que organitza la Federació per Nadal, carnaval i l’ofrena a Lluc, participam en les activitats organitzades a Felanitx com la Caminada de la dona al març, la fira del llibre a l’abril, i les conferències de la UOM que es fan a la Casa de Cultura. Així mateix, participam de les festes de Sant Antoni des Carritxó que organitza l’Associació de Veïns.
Teniu ajudes per fer tantes coses?
Aquestes activitats són possibles gràcies a les subvencions del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Felanitx, Caixabank, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell i els voluntaris que ens fan algun taller… i en especial a Bernat Estelrich, professor d’anglès, i a Francisca Nadal que ens fa els bunyols.
És complicat unir tot un llogaret? Ve gent de fora?
La nostra Associació treballa amb una determinada franja d’edat, i sobretot amb les persones que són sòcies de l’entitat, encara que puntualment podem fer qualque activitat oberta a tothom. No és difícil unir a les persones que estan dins aquest sector quan proposes activitats que són del seu interès.
Tenim socis de diferents municipis de Mallorca, i no només dels que tenen arrels carritxoneres. Si compleixen les condicions exigides per fer-se soci, tothom és benvingut.