17.3 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 18 octubre 2024
Vista aèrea del polígon, en una fotografia de 2021
Vista aèrea del polígon, en una fotografia de 2021

Fa només unes setmanes, dia 21 d’octubre, es varen complir desset anys de la inauguració oficial del polígon industrial de Son Colom. Malgrat que arreu de l’illa la majoria dels polígons estan en auge i mancats de solars edificables, al de Felanitx, durant tots aquests anys, només s’ha aconseguit que dels 57 solars edificables que hi havia aleshores, tan sols hi hagi catorze naus o qualque tipus d’activitat. La resta sembla fora vila, si no fos pels carrers i l’enllumenat que hi ha.

Un dels solars plens d’herba, al carrer des Castell
Un dels solars plens d’herba, al carrer des Castell

Des del primer ajuntament democràtic (1979-1983), i fins i tot des d’abans, un dels cavalls de batalla política era que Felanitx tengués un polígon industrial. Va ser, juntament amb el nou PGOU —que encara ho és—, un dels temes estrella que els partits prometien a cada cita electoral.

Abans d’urbanitzar aquí on està, empresaris i polítics varen proposar altres ubicacions, com per exemple,  es Collet (per on ara hi ha Protecció Civil i els pous d’aigua) i posteriorment Son Matamoros (on ara hi ha el circuit de motocròs i autocròs).

A les dècades dels anys 1970-1980, segons ens han recordat, hi va haver “política bruta”, que en diuen, i interessos entre empresaris i polítics, per decidir on urbanitzar el polígon, i no s’hi posaren d’acord. Finalment, anys després, es va optar per executar-lo aferrat al poble, a la sortida cap a Son Negre i  Campos, a la zona coneguda com a Son Colom.

Cartell d’una promoció que està en espera des de fa anys
Cartell d’una promoció que està en espera des de fa anys

Té 168.000 m²

Les obres varen costar prop de 6,3 milions d’euros i ocupa una superfície de 168.000 metres quadrats, unes 24 quarterades, 107.000 dels quals són edificables. Uns 16.800 metres es varen destinar a zones verdes municipals (que inclouen un parc amb jocs infantils) i 3.500 a equipaments esportius.

Segons la informació publicada en inaugurar-lo, disposava de 57 solars, amb superfícies que oscil·len entre 800 i 1.500 metres quadrats. D’aquests, 29 són o eren propietat dels antics propietaris dels terrenys, i els 27 restants corresponien a l’empresa pública (del Govern balear) Gestur, que va ser l’encarregada de desenvolupar el projecte i que els va posar a la venda. Pot ser que alguna de les empreses que hi ha en ús empri més d’un solar.

En color verd, els solars disponibles que té actualment Gestur
En color verd, els solars disponibles que té actualment Gestur

Gestur té tretze solars en venda

Ahir, consultada la pàgina web de Gestur, hi havia. al polígon de Felanitx, tretze parcel·les disponibles; al de Manacor i al d’Artà, 1, i al de Petra, cap. Sembla que no està massa actualitzada, perquè encara no hi figura la disponibilitat del nou polígon de Porreres, per exemple. Però destaca que el de Felanitx és el que té més sòl industrial o de serveis disponible. Entre les parcel·les que figuren a la venda, n’hi ha de 1.410 m², de 2.076 i de fins a 3.353 m², entre d’altres. Pot ser que les hagin agrupades, perquè les superfícies no concorden amb el que es va dir inicialment. O bé, que durant aquests desset anys s’hi hagin fet modificacions. Tampoc no hem pogut esbrinar quin és el preu de venda dels solars, no figura a la pàgina web. Així mateix, fent una volta pel polígon hi ha, des de fa molt de temps, un cartell d’una immobiliària que publicita una futura promoció de naus d’entre 200 i 1.000 m², però de moment no hi ha hagut cap altre moviment.

Naus compartides

El desembre passat, ja en precampanya electoral, el vicepresident i conseller de Transició Energètica del Govern, Juan Pedro Yllanes, va anunciar, en una visita al polígon, que el Govern compraria un solar de 1.874 metres que fa cap de cantó en els carrers des Puig de Sant Nicolau i des Castell (davant el Lidl) per construir-hi cinc naus d’uns 160 metres cada una, o sigui, per a petites empreses. Aquesta iniciativa de naus compartides ja la va tenir el Bloc per Felanitx fa anys, però no va quallar i va quedar només en la proposta.

Fonts municipals ens han confirmat que el Govern està redactant el projecte per executar el que es va prometre fa quasi un any. En aquell moment, es va dir, però, que dur endavant aquest projecte estava supeditat a la venda de solars al nou polígon de Porreres. Les mateixes fonts no han volgut donar gaire detalls de com està l’operació. “Aviat tendreu notícies”, ens han dit.

Les catorze empreses que hi ha

Avui dia, fent una volta pel polígon hi hem vist. dues ferreries, la deixalleria municipal, dues empreses d’autocars (una de pública —TIB— i una de privada), dues de vinícoles (una està tancada), a més d’una benzinera, un magatzem de picapedrers, una planta de formigó i naus d’hipermercat, d’un taller de pintura, un de fusteria metàl·lica i un altre de recanvis d’automoció. A més, hi ha quatre solars on el terreny està aplanat i sembla que preparat per edificar-hi. Desconeixem si hi ha cap projecte imminent en marxa. S’han sentit remors d’una nova benzinera a un d’aquests, però no se’ns ha confirmat oficialment.

L’any 2006, quan es va inaugurar el polígon, governava a Felanitx el PP. Catalina Soler era la batlessa, el conseller d’Indústria del Govern era Josep Joan Cardona (PP) i el conseller insular d’Obres Públiques era Antoni Pascual (UM), que juntament amb els regidors municipals assistiren a l’acte inaugural

La inauguració, el 21 d’octubre de 2006
La inauguració, el 21 d’octubre de 2006

darreres notícies

et pot interessar