Una desena de joves tonen més de dues mil ovelles
Malgrat que a simple vista no ho paregui, encara hi ha joves que creuen en foravila. Alguns s’hi dediquen professionalment i en poden “viure” —o malviure. D’altres ho fan com a complement a la seva feina, per afició i per estima al camp. Molts, perquè ho han vist i viscut d’ençà que varen néixer, i continuen amb els costums i les tradicions de les feines que marquen l’any agrícola.


En aquest temps, amb l’arribada de la calor —i més enguany, que ha arribat molt d’hora i pitjant fort—, és el moment de tondre les ovelles. A Felanitx tenim una quadrilla de joves que, mig en bromes mig de veres, fan unes bones messes i, a més, lleven un bon mal de cap als pagesos que encara tenen una guarda d’ovelles.
Abans de la pandèmia eren quadrilles de tonedors estrangers (majoritàriament polonesos) els que venien a Mallorca per fer aquesta feina. Però les restriccions d’aquells dos anys, i davant la necessitat de tondre els animals durant l’època estival, ha fet que un grup de joves amb arrels de pagesia del llogaret de Son Valls començassin a tondre les ovelles de veïnats i coneguts.
El seu bon fer va començar a córrer de boca en boca per foravila, no només a Felanitx, sinó a tota la comarca. Això ha fet que tant l’any passat com aquesta temporada tenguin una agenda ben atapeïda, i això que ho fan per donar una mà i perquè els agrada aquest trull.
Son Valls fora pèl
Davant l’èxit, aquests perruquers d’ovelles es fan anomenar “Son Valls fora pèl”, pel lloc d’origen d’una part dels membres de la quadrilla. Són set, encara que de vegades se n’hi suma algun més: Pedro Caldentey, Miquel Caldentey, Bernat Barceló i Andreu Oliver, tots aquests de Son Valls; Miquel Cortès (Son Proenç), Miquel Estelrich (Santanyí), Sebastià Oliver (Son Negre), Joan Manel Gómez (Felanitx) i Miquel Obrador Madoneta i Joan Oliver (Cas Concos). A més, a la part logística compten amb la feina d’en Toni Galmés (Son Valls), que cada dia deixa la seva feina habitual al camp per esmolar les pintes que empren.


Amb les altes temperatures que tenim, fa unes setmanes varen començar les messes. És necessari tondre-les perquè les ovelles fan brutícia, purguen, fa sol i als matins rosada i hi ha mosques. Amb tot això, hi ha el perill que les infectin els virons (larves molt petites que neixen dels ous dipositats per certs insectes) i que es transmeti d’animal a animal, que fins i tot els poden arribar a causar la mort.
La temporada forta de tondre va començar fa devers dues setmanes i se sol allargar fins a mitjan juliol. Al setembre es fa un repasset a les més primerenques. “A aquestes ovelles que es tonen ara, les primerenques, les tornarem repassar el setembre perquè passin un bon hivern sense bitxos”, explica n’Andreu Oliver, un dels tonedors.
Fan la feina amb la màquina penjada i sense fermar l’animal. “És el més ràpid perquè si les has de fermar perds temps i el més important és saber aguantar l’ovella, perquè si es comença a moure perds molt de temps”. I afegeix que: “Si arrufes l’ovella perquè està fermada pels peus tens més possibilitats de fer-li mal; si està sense fermar, la pots tenir estirada. Sense femar per a nosaltres és la millor manera de tondre”, comenta.
Un minut i mig per ovella
Pel que fa al temps que s’hi empra, depèn de l’ovella. Si és vella, no té dents, menja poc, és a dir, està magra i no té popa, s’ha de tenir més cura i es tarda entre dos i tres minuts per cap, però la mitjana està entre 1 i 1,5 minuts.
A Mallorca —per la nostra contrada— encara queden guardes grosses d’ovelles, de sis-cents caps i més, encara que la llengua blava, la poca pluja i l’encariment del preu tant del cultiu de la pastura com del gra, han fet que molts pastors optin per vendre els animals. La majoria de guardes que tonen aquests joves, però, són més aviat petites, de cinquanta, trenta, vint o deu caps de bestiar.
Com que ho apunten tot, sumant les ovelles que tenen tots els tonedors n’hauran tos 2.306, més les que van a ajudar a altra gent. Amb aquestes xifres, queda palès que encara queden ovelles i joves que no donen el braç a tòrcer malgrat les adversitats. Confien i tenen passió amb el camp.
Mostres
Per si no els bastàs la feina que fan, els han convidat per anar a mostrar-ho a les fires. I ells ben contents. Per això, si els voleu veure tonent ovelles o que els vostres fills ho vegin, diumenge seran a la fira de Felanitx, a la plaça Pax, i si no hi ha res de nou, també aniran a la de s’Horta. Una bona ocasió per descobrir aquest art ancestral de la nostra ruralia i alhora admirar la traça d’aquests valents.