Diu la cançó que a l’estiu cada dia és festa a Mallorca. Al nostre terme, es pot dir que aquesta frase es compleix al peu de la lletra. Cada dia hi ha un o un parell d’actes, ja siguin culturals, esportius, d’oci… I encara més aquesta setmana que coincideixen dues festes importants: a Portocolom, la Mare de Déu del Carme, patrona dels mariners, i a Felanitx, la patrona, Santa Margalida. I el que és més important: gairebé tots els actes compten amb una gran participació ciutadana, el que vol dir que la gent té ganes de sortir, de socialitzar i de passar-s’ho bé. N’hi ha que diuen que d’ençà de la pandèmia la gent té més sortiguera. Per posar només dos exemples d’aquests dies, les beneïdes de Sant Cristòfol a Felanitx, i el tast de vi mallorquí a Portocolom comptarem amb molta participació.
I continuam sumant. La setmana que ve, Sant Jaume, també festiu a Portocolom.
La Mare de Déu del Carme
Malgrat ser entre setmana, dimarts, molta gent va tornar a envair Portocolom, principalment la part de sa Capella per gaudir de la Fira Marinera (de marinera pràcticament només en té el nom) i de la processó terrestre-marítima, a més de la missa solemne i les havaneres, entre altres activitats.
L’horabaixa-vespre va seguir el guió dels darrers anys. Després de la missa a l’església parroquial, la imatge de la Verge va sortir en processó portada pels pescadors damunt les espatles, acompanyats de la banda de música, capellans, autoritats polítiques i molts ciutadans, fins al Mollet d’en Perelló, on varen embarcar. Ja dins la mar, i “escortada” a cada costat per desenes de barques —majoritàriament llaüts— va fer el recorregut habitual per l’interior del Port.
Hi havia molta gent, tant a la costa —gairebé per tot el port— com dins les barques. La majoria de les que acompanyaven la Mare de Déu anaven fermades entre elles. Tal com marca la tradició, n’hi havia de ben enramellades amb paperí, globus i altres elements decoratius. Les tres més ben engalanades reberen un premi.
Desembarcada la Mare de Déu al Mollet d’en Perelló, la tornaren a portar en processó a l’església, on es cantà la Salve.
Acabada la volta “oficial”, com és costum des de fa molts anys, un bon grapat de barques es desfermaren i, amb certa velocitat, feren “carreres” fins a la boca del Port.
La Fira Marinera
La sortida de la processó va coincidir amb el començament de la Fira Marinera pels voltants de la plaça de Sant Jaume i també un tram del carrer de la Mar. Hi va tornar a haver moltes paradetes, principalment d’artesania i menjua. Malgrat la “calorota”, els carrers per on hi havia les paradetes estaven estibats de gent. Per menjar, hi havia unes coes ben llargues.
Passejar, xerrar, fer vida social i firar, va ser tònica general. La festa acabà amb la ja habitual nit d’havaneres amb el grup Arpellots Havaneres Band, que fa una munió d’anys que hi venen.
També l’Associació de Barques Tradicionals va tornar a mostrar algunes d’aquestes embarcacions.
Dissabte, Santa Margalida
Divendres i dissabte Felanitx es tocaria vestir de gala per celebrar la festa patronal de Santa Margalida; una festa que des de fa molts d’anys ha cedit pràcticament tot el protagonisme a Sant Agustí, que és quan es fa una setmana o més de festes i actes.
Per això hi ha gent que reivindica més protagonisme i més activitats per honrar la patrona. Tanta sort que el gran nombre de seguidors que tenen aquests darrers anys els cavallets, caparrots i gegants, i la “verbeneta” i la ballada popular, fan que la gent se’n recordi d’ella.
Enguany que la manca d’aigua empeny fort i hi ha pobles de Mallorca que ja han hagut de posar restriccions al consum d’aigua, convé recordar que fa 534 anys Felanitx va patir una sequera molt i molt important, que posà en perill el subministrament d’aigua per a la població. Després de moltes rogatives i de fer la font més endins, el 20 de juliol de 1490 va tornar a rajar. Aquella fita va ser tan important pels felanitxers que des de llavors Santa Margalida va ser declarada patrona de Felanitx.
Podeu consultar el programa d’actes d’aquests dies a la pàgina 7.