L’Ajuntament assumirà la major part del cost de retirar les tones de vidres, plàstics i altres residus que hi ha acumulats a l’abocador il·legal existent a la zona de Ca n’Alou (entre la carretera de Portocolom i els puigs de Sant Salvador i ses Comunes), que fa unes setmanes va denunciar l’entitat ecologista Greenpeace. Des que es va ’destapar’ l’abocament l’Ajuntament ha intentat localitzar el propietari, però totes les gestions han estat infructuoses, tal com informàvem la setmana passada. Davant la manca de propietari i al considerar que els residus abocats duen allà més de 20 anys, serà l’Ajuntament qui assumeixi la retirada. Si en un primer moment s’havia posat sobre la taula la possibilitat de restaurar la zona tapant els residus amb una gruixada capa de terra i una sembra d’arbres; aquesta possibilitat s’ha descartat. L’abocador està en un comellar pel qual discorr el torrent que desemboca a Cala Murada. Per aquest fet, els tècnics han apuntat la necessitat de retirar les restes.
Divendres, representants de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear i de l’Ajuntament es van reunir per posar-se en feina i col·laborar en aquest complicat projecte. Una primera fase serà a càrrec de l’Ajuntament. Per l’orografia i accessibilitat del terreny, els treballs de retirada dels envasos de plàstic i vidre s’haurà de fer manualment. Aquests dies, es demanen pressuposts a empreses especialitzades, i la intenció del batle Jaume Monserrat, és que “abans de final d’aquest mes ja hagin començat les feines”. Una vegada retirat el que està a la superfície, la Conselleria de Medi Ambient es farà càrrec de fer un sondeig en el terreny per saber què hi ha a baix. “No sabem si pot haver-hi pneumàtics, metalls o algun altre element contaminant, però fins que no es treguin les tones de plàstics i vidres serà impossible saber-ho”, han explicat fonts municipals.
Tots els residus de plàstic seran traslladats a la incineradora perquè després de tants anys és material inservible, mentre que les botelles de vidre seran reciclades. Pel que fa al cost que pot suposar per a les arques municipals, de moment, es desconeix, tot i que es preveu que no serà barat. S’apunta a un parell (mallorquí) de cents de mils d’euros. S’haurà d’esperar el pressupost de l’empresa, encara que amb un abocament de tants anys abandonat, així com vagin excavant poden anar sortint ’sorpreses’, ja que a primera vista no se li veu un perímetre clar. Tampoc se sap quin temps es torbaran a poder restituir el terreny al seu estat natural.