16.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimarts, 22 octubre 2024
La canonada que passa pel camí de Son Mesquida
La canonada que passa pel camí de Son Mesquida

Des de fa molts de mesos —tal com informàrem a finals d’abril— bona part del camí de Son Mesquida està afectat per la construcció d’una síquia per la qual passa una canonada de mides considerables que ha de transportar bona part de l’aigua sobrant de la depuradora de Felanitx a la bassa de regants que s’ha construït dins el terme de Porreres, però que en línia recta és bastant a prop de Son Mesquidassa. 

Aquestes darreres setmanes s’ha corregut la veu que aquestes obres s’aturaran en sec i no continuaran, deixen enterrats els tubs amb la milionada que val i sense fer-ne ús.


El mal estat del camí fa perdre l’estabilitat dels vehicles

Aquestes afirmacions han sortit a rotlo d’un informe emès per la Comissió Balear de Medi Ambient durant la legislatura passada, que alerta que aquest projecte podria canviar la salinitat de les masses d’aigua de la zona, és a dir, podria contaminar els aqüífers.

Aquesta resolució ha provocat que la finalització del projecte, fet de manera conjunta per l’Estat i la Comunitat, s’hagi d’allargar en els terminis després que el Ministeri de Transició Ecològica hagi requerit una tramitació ambiental ordinària del projecte i no simplificada, tal com s’havia previst.

La decisió del Ministeri es va fer pública el passat 6 de setembre i es va comunicar als promotors de l’obra, la Societat Estatal d’Infraestructures Agràries (SEISA) —una empresa del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per a la modernització i consolidació dels regadius que hagin estat declarats d’interès general i que compleixin les condicions establertes al Pla Nacional de Regadius— i la Conselleria d’Agricultura del Govern balear, durant la visita conjunta a les obres de la segona fase del projecte, uns dies després, el 10 de setembre.

A aquesta reunió hi varen assistir, entre d’altres, el president de SEISA, Francisco Rodríguez Mulero, la directora de l’Àrea d’Agricultura de la Delegació del Govern a les Illes Balears, Mercedes Sarabia, així com responsables de l’empresa pública Tragsa i representants dels regants de la comunitat de Porreres-Felanitx.

A aquesta reunió s’informà que l’objectiu principal de l’actuació és “l’ús d’aigua regenerada per a reg procedent de les EDAR de Porreres i de Felanitx, mitjançant la connexió de totes dues amb la bassa de regulació ja existent, per posteriorment bombar el cabal a la xarxa de reg. També es procedirà a la digitalització integral de la gestió del sistema mitjançant la instal·lació d’un sistema de telecontrol. Aquest projecte es troba actualment en tramitació ambiental”, explica la Delegació del Govern espanyol a les Illes.

Tot, compta amb un pressupost que supera els 9,9 milions d’euros i afecta 211 hectàrees dels dos municipis i beneficia 32 regants.

Aquests dies, operaris de l’empresa pública Tragsa (de l’Estat) que fan les síquies, ens han explicat que no s’han aturat de fer feina, però que ara en fan més a prop de la bassa distribuïdora, dins Porreres, perquè el traçat des del punt on són ara al camí de Son Mesquida, devora sa Bassa, s’ha de modificar. En comptes d’anar pel camí de So n’Herevet, que travessa cap a la carretera de Porreres fins a la depuradora, un tram ha d’anar per dins finques privades i estan pendents de les autoritzacions pertinents.

De fet, aquests operaris feien proves per comprovar la pressió de les canonades que hi ha instal·lades al camí de Son Mesquida.

La tramitació ambiental

Des d’Agricultura del Govern balear estan disconformes amb la resolució del Govern espanyol, ja que, segons el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, “avalua el projecte en una situació hipotètica ideal, però no sobre la realitat i en si millorarà o no el sistema actual”. De fet, Fernández, assegura que actualment les aigües depurades de Porreres i Felanitx “s’aboquen directament al torrent o a pous d’infiltració [basta veure Son Navava i el carreró d’en Rabent com estan], per la qual cosa ja van a les masses d’aigua”.

Davant aquest fet, el director general matisa que “amb un tractament terciari com es planteja es millorà la qualitat de l’aigua, es repartiria per tot el territori i suposaria una menor utilització de fertilitzants, cosa que tampoc es contempla a l’informe de la Comissió de Medi Ambient”.

Des de la Conselleria d’Agricultura ja s’ha encarregat un informe tècnic per al·legar contra aquesta resolució i poder acabar el projecte com més aviat millor. Però el rellotge juga en contra. Tot és finançat amb fons europeus Next Generation, per la qual cosa ha d’estar acabat el juliol de 2026 per no perdre la subvenció. 

Clots i bonys al camí

Alguns usuaris del camí de Son Mesquida s’han queixat pel mal estat de la via per mor de la síquia, i més “després de les plogudes que va tornar a treure la terra deixant alguns clots perillosos; més d’un hi hem romput una roda”, ens han comentat. Segons els operaris de Tragsa aviat es licitarà la pavimentació asfàltica del tram afectat per la canonada.

darreres notícies

et pot interessar