Amb l’entrega dels poals s’han detectat més de cent habitatges que no pagaven la taxa de recollida de fems
D’altra banda, aquests darrers dies encara són molts els veïns que van a l’oficina ambiental a recollir els poals. Dimarts a migdia se n’havien entregat 4.430 entre els residents als pobles de Felanitx, Cas Concos i s’Horta, i 1.236 targetes per als veïnats que viuen a fora vila i que han de dur els fems a les àrees d’aportació, algunes de les quals encara no estan operatives a causa de problemes de subministrament de materials, com ara la instal·lació de càmeres de vigilància.
Amb la retirada dels contenidors dels carrers, alguns veïnats hi veuen un aspecte positiu: “llevarà nius de brutor i guanyarem aparcaments. Amb la retirada de les bateries de contenidors s’han guanyat algunes places, que sempre és bo”, comentaven.
Temps hi haurà per anar valorant i avaluant un canvi de sistema que a pobles del Pla de Mallorca fa molt d’anys que ja fan.
L’objectiu d’aquesta mesura és poder reduir dràsticament la incineració del rebuig, el que suposaria d’aquí a dos anys “poder abaixar la taxa d’incineració. Si feim la recollida porta a porta ajuda que el percentatge de reciclatge augmenti”, ha explicat Soler, qui ha afegit que “des que s’inaugurà la deixalleria s’ha notat una pujada de reciclatge, però aquest nou model ens ajudarà a reciclar més i millor. A més farem el punt verd de Portocolom”.
Quant a les àrees d’aportació, Soler demana disculpes per avançat. “No estan al cent per cent acabades per la manca de material; els contenidors hi són, però falta acabar el tancament. També ens han d’arribar les deixalleries mòbils, però encara falta adjudicar-ne el contracte”.
Les deixalleries mòbils tendran un horari. Estan pensades per anar als llogarets i també al Port que és molt gran. S’establirà un horari. Per exemple, els dilluns de 9 a 13 hores a un lloc, després a un altre, els dimarts, a altres punts i així anar rodant.
“Com ha acorregut a tots els ajuntaments, quan s’implementa el porta a porta no tot està al cent per cent, però en un mes tot rodarà”, ha comentat.
D’altra banda, un cop el servei estigui en ple funcionament, es començaran les reunions informatives als nuclis costaners. La intenció de l’Ajuntament és implantar-lo a Portocolom, Cala Ferrera i Cala Serena a finals d’abril, coincidint amb l’inici de la temporada turística.
Habitatges que no paguen
La implementació d’aquest servei ha fet aflorar moltes cases que no estaven donades d’alta del rebut de fems. “Cases i pisos que durant anys i anys mai no han pagat el rebut de fems. Ens hem trobat casos de cases on hi ha una planta baixa i un pis o dos pisos independents i només es pagava un únic rebut de fems. És a dir, es generaven els fems de tres habitatges i es pagava com un habitatge”, ha explicat la batlessa.
I és què, a l’oficina ambiental no et donen els poals si no estàs d’alta. La majoria de la gent que es troba amb aquest cas ho entén i no posa cap problema, expliquen. “Ens hem trobat habitatges on viu la gent en el qual no s’ha tramitat el final d’obra, i que, per tant, no tenen cèdula d’habitabilitat i, per tant, no tenen rebut de fems. En aquests moments duim més de cent rebuts de fems que han aflorat. És a dir més de cent habitatges que fins ara no pagaven fems i ara sí ho fan. Així, la posada en marxa del servei ens ha servit perquè tothom pagui i no es carregui el cost damunt els que ja paguen”, comenta Soler.
A més del centenar gros d’habitatges que ja s’han donat d’alta, hi ha un altre tant per cent indeterminat, però sembla que alt, de gent que en anar a l’oficina i no poder solucionar-ho tot d’una, s’han enduit el paper per donar-se d’alta i no hi han tornat més; ni a recollir els poals ni a donar-se d’alta. Pot ser que hagin trobat altres problemes i no es poden donar d’alta, però s’espera que aviat puguin regularitzar la situació i poder treure els fems amb els poals.