23.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dijous, 19 setembre 2024

Malgrat que no ho sembli, la gran majoria d’insectes que trobam per fora vila són “bons” en molts aspectes per a la vida quotidiana del camp.
Al celler de vi 4kilos, des de fa anys, estan molt sensibilitzats en tot el que envolta el món de la terra, la vinya i el vi. Fan el cultiu de forma ecològica i estudien tot l’entorn. “Mai hem tengut la vinya com un sol element. No és només una planta, sinó que interactua amb moltes altres coses; és com un puzle i interactua amb el sòl, amb el clima, la varietat i els humans. Això és el que formaria per nosaltres la viticultura”, ha explicat l’enòleg Francesc Grimalt durant l’acte de presentació de l’estudi de la incidència de la fauna auxiliar a les vinyes de 4kilos, que durant un any sencer ha duit a terme l’estudiant de quart de carrera de Biologia a la UIB, Nebiyat Bertrán Caballero.
Els insectes, malgrat que a simple vista no ho pareixin, són uns bons aliats per al control de les plagues. En el cas de les vinyes, per millorar la producció cal comptar amb un entorn equilibrat i divers, és a dir, fomentar un agrosistema el més complet possible.
Hi ha insectes anomenats enemics naturals o fauna auxiliar, són els insectes beneficiosos, els que s’encarreguen de realitzar un control biològic o, cosa que és el mateix, s’alimenten dels insectes que poden arribar a ser plagues a les vinyes i acabar amb una part o amb tota la collita.
Na Nebiyat, durant un any “cada estació és diferent, però és molt important” ha estat dins les vinyes observant i fotografiant cadascun dels insectes (crisopes verdes, marietes, coccinèl·lids, escarabats, abelles o àcars, entre altres) per saber quin és el seu comportament amb les plantes, les funcions, els beneficis o els mals, entre altres factors. “Els insectes són bons. Ens ajuden al control de les plagues, encara que això no vol dir que per tenir aquests insectes no hi hagi plagues, però ajuden a controlar-les”, ha explicat.
A més, n’hi ha que mengen matèria orgànica, ajuden a la descomposició de la matèria orgànica. “Aquesta descomposició ens va molt bé al moment dels cicles del carboni, que són molt importants; així com als cicles del nitrogen, que és el que ajuda a fermentar els vins i és el precursor de moltes aromes”, ha explicat l’enòleg Francesc Grimalt.
Per poder desenvolupar l’estudi, na Nebiyat ha fet més de 300 fotografies de tots els insectes que ha observat a només una de les vinyes de 4kilos, a terra de Call Vermell, classificant-los i estudiant-los. “Possiblement, en una altra vinya i no gaire lluny d’aquí trobaríem altres espècies d’insectes, en més o menys quantitat”.
La conclusió és molt senzilla: la gran majoria dels bitxos que veim —i que no veim— que ronden o volen sobre aquestes vinyes tenen la seva funció beneficiosa.

darreres notícies

et pot interessar