19 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 13 setembre 2024

Els Cavallets estan directament relacionats amb el convent de Sant Agustí. És una de les tradicions més arrelades en el panorama folklòric felanitxer. Només surten a ballar dues vegades l’any: per les festes patronals de Santa Margalida i per Sant Agustí.
Són un conjunt format per sis nins o nines, que duen una figura de cavall passada pel cos, i una dama —també pot ser nin o nina— vestida amb falda blanca, els quals realitzen diferents danses i moviments coordinats.
Actualment, es ballen nou balls: Sa marxa, Es canvis, Es pas nou, Es passeig, Es rotlet, Ses cadenilles, S’envestida, Ses potadetes i Ses esses (noves i velles, que es ballen dins l’església; unes per Santa Margalida, dins la parròquia, i les altres per Sant Agustí, dins el Convent).
Els instruments que des de sempre acompanyen els Cavallets són la xeremia, el flabiol i el tamborino.
Els Cavallets estan documentats per primera vegada l’any 1671. Aquesta classe de ball de cavallets estès pels països catalans fou introduït a Felanitx pels frares agustins per solemnitzar les festes populars de Sant Agustí. Després de l’exclaustració el 1835, els Cavallets continuaren vinculats al Convent de Sant Agustí, fins que l’any 1881 passaren a càrrec de l’Ajuntament.
Al llarg d’aquests 353 anys d’existència han tengut èpoques d’alts i baixos, però mai, que es tingui constància, han deixat de ser presents a les festes de Sant Agustí (i per Santa Margalida, des de fa molts anys, però no es té —que sapiguem— documentat exactament des de quan). Fins i tot els anys de la pandèmia de la COVID, amb moltes restriccions, els Cavallets varen poder ballar.

darreres notícies

et pot interessar

Xavier Rosselló Lozano, Investigador clínic de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears, cardiòleg de l’Hospital Universitari de Son Espases i professor associat de la UIB

“La consulta amb el cardiòleg, tal com l’entenem, s’hauria d’abolir”