17.3 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 18 octubre 2024
La plaça de toros
La plaça de toros

Sembla que hi hauria un interessat a restaurar-la i destinar-la a activitats culturals i de lleure

Amb els vots a favor del PP i PI (el govern) i l’abstenció del PSOE i Bloc i l’únic vot en contra de Vox (a l’oposició), el Ple de l’Ajuntament ha pres l’acord d’eliminar la condició de celebració d’un espectacle taurí a la plaça de toros La Macarena, revocant així un acord de Ple de dia 15 de febrer de 1960 quan, mitjançant subhasta pública, la va comprar el pintor Federico Molina. Sembla que la clàusula que obligava el propietari a fer una novillada a l’any per les festes de Sant Agustí es va posar a l’escriptura, però no es va inscriure al Registre de la Propietat.

Uns anys més tard, l’any 1966, Molina la va vendre a l’empresa catalana –i actual propietari– Exclusivas Balañá SA.

Per actuar amb peus de plom, abans de pronunciar-se, l’Ajuntament ha encarregat un informe jurídic extern, a un misser de reconegut prestigi, on s’explica que “dita obligació, [de fer toros] tot i aparèixer a tota la documentació administrativa i civil del procés de compravenda, finalment no fou inscrita al Registre de la Propietat, motiu pel qual el segon comprador (Exclusivas Balañá) es podria considerar de forma indiciària com un tercer de bona fe que no coneixia dita obligació quan la va comprar. A pesar d’aquesta omissió registral, sí que hem de fer constar que en les escriptures de compravenda que es varen signar, sí que hi apareixia dita condició, motiu pel qual podria decaure la condició de tercer de bona fe a pesar de l’omissió registral esmentada”.

Així, el jurista, vista la situació, plantejava una triple possibilitat a l’Ajuntament:

a) Exigir al propietari actual el compliment de l’obligació imposada quan es va vendre la plaça l’any 1960, requerint-li perquè celebri un espectacle taurí anual, sempre que la normativa actual en matèria taurina i de protecció animal així ho permeti, així com la resta de normativa urbanística que li pugui ser d’aplicació.

b) Iniciar un procés de reversió de la venda de la plaça, amb la intenció que l’Ajuntament en recuperi la propietat, vist l’incompliment des de fa 15 anys de la condició abans citada. Això suposaria un llarg procés judicial que no faria més que allargar el mal estat de la plaça durant anys, i ves a saber com acabaria, explicaren al Ple.

c) Acordar per part del Consistori l’eliminació de la condició que es va posar  l’any 1960 pel que fa a la celebració d’una novillada anual.

Aquesta darrera opció és la que es va aprovar i que obri la porta a la propietat a vendre-la sense aquesta argolla. Sembla que hi hauria un possible interessat a comprar-la, un empresari mallorquí, que la restauraria conservant la tipologia, ja que la plaça està protegida per patrimoni i no s’hi pot fer segons què.

Aquest punt va centrar bona part del debat del Ple, més d’una hora, en què els portaveus dels diferents partits anaven exposant els seus punts de vista, i en alguns casos repetint i repetint el que ja havien dit, allargant les intervencions.

La més crítica va ser la portaveu de Vox. “Durant quinze anys cap govern ha fet res per fer complir la clàusula que si no hi havia toros revertia a l’Ajuntament. Això d’avui és un teatre polític. No s’hauria de deixar perdre. És una barbaritat”, va dir Maria Vidal. Jaume Monserrat (PI) va recordar [a Vox] “els 6 milions que va haver de pagar l’Ajuntament per un litigi similar. Si tant la volen, que la compri el Consell, on governen”. I recordà que “la plaça està protegida. No se l’enduran a una altra banda ni podran tomar-la o fer-hi pisos”.

Per a José Ignacio Hidalgo (PSOE), “la plaça continuarà en mans privades. Aquest patrimoni hauria de ser públic, d’ús cultural, que podria ser un bon revulsiu per al poble”; mentre que per al Bloc, “estam a favor que no hi hagi toros, però no ens agrada haver de premiar el comportament del propietari que no ha fet res per mantenir-la”, va explicar Miquel Rosselló.  

Finalment, Catalina Soler (PP) va dir que “eliminar la clàusula i que es pugui vendre és el més beneficiós per a la plaça i per a Felanitx. Passar-hi i veure-la restaurada i que llueixi serà molt millor”.

darreres notícies

et pot interessar