El pressupost
El ple ordinari d’aquest mes de desembre va tenir molts de punts més bé de tràmit administratiu, però, a l’hora va ser un dels més importants del que es fan durant l’any, que és el debat i aprovació dels pressuposts de la Sala; en aquest cas per al 2025. Malgrat que habitualment sigui un punt llarg amb molt de debat entre govern i oposició —hi ha hagut anys que s’ha fet un ple específicament només per als pressuposts—, enguany va passar pràcticament sense pena ni glòria.
De l’equip de govern (PP-PI), la batlessa va explicar quatre pinzellades sense entrar en molts de detalls en segons quines qüestions. Fa dues setmanes els varen explicar a la premsa i posteriorment a la ciutadania —que hi varen anar quatre persones— a la Casa de Cultura.
Normalment, l’oposició solia emprar aquest punt per intentar “colar” qualque esmena amb iniciatives seves perquè es posassin doblers, però enguany, res.
Maria Vidal (Vox) va dir que no hi podia votar en contra, ja que s’havia augmentat la partida per adobar camins i voravies —que ella havia demanat amb una moció—, i també han apujat les de comerç i cultura.
Miquel Rosselló (Bloc) va comentar que “estam queixosos perquè no ens han tengut en compte. Vàrem tenir accés al pressupost un parell d’hores abans que es presentassin a la ciutadania. No ens donau opció a què participem en res. Hem estat crítics durant l’any amb les modificacions de crèdit i veim que heu augmentat les partides. Amb això estam contents i hi podríem donar suport, però no ens heu tengut gens en compte a l’hora de fer propostes”, va dir.
Per la seva part, Soler li va recordar que “és avui al ple que heu de dur les esmenes i propostes. Fa més de quinze dies que teniu els pressuposts”. Els recordà que “quan estàvem a l’oposició [cap allà el 1999] presentàvem uns pressuposts alternatius, però no heu fet la feina”.
El PSOE, curiosament, no va intervenir. Un parell de punts després, al de “donar compte” va ser quan es va fer efectiva la dimissió dels dos regidors; dimissió que havien presentat al registre municipal el mateix dilluns dematí.
Finalment, el pressupost s’aprovà amb els vots a favor de PP i PI, l’abstenció de Vox, i els vots en contra de PSOE i Bloc.
Altres punts
Es va aprovar una declaració institucional —que tots els partits hi estan a favor— a favor del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitats, que té lloc dia 3 de desembre.
Es va substituir el responsable extern del contracte de l’empresa encarregada del servei de l’enllumenat públic, Ferrovial.
L’enginyer que fins ara ha controlat i fet el seguiment de la feina de l’empresa i vetlar els incompliments ha estat cessat. Al seu lloc ha estat nomenat l’enginyer felanitxer, Joan Bordoy.
Es varen aprovar alguns punts sobre el funcionament del funcionariat de la Sala: el reglament del complement de la carrera professional, l’estructura organitzativa, la jornada laboral, o el quadrant i horaris de feina dels oficials de la policia i altres comandaments (subinspector i inspector), del policia tutor i agents en situacions especials.
S’aprovà el calendari d’activitats no permanents de recorregut a dur a terme dins el 2025, com poden ser curses a peu, en bicicleta, automobilístiques, l’anada en carro o el triatló del Port.
També s’aprovà el pla normatiu per al 2025; és a dir, la previsió de modificació o noves ordenances municipals.
Mocions
A l’apartat de mocions, a més de l’esmentada la setmana passada, sobre la casa del Babo, PSOE i Bloc en varen presentar una per a la creació d’un casal de joves a Felanitx. Ho consideren necessari perquè els joves tenguin un punt de referència on poder dur a terme diferents activitats.
L’equip de govern la va rebutjar adduint que es restaurarà la casa de la Bella Vista i l’escola rural de Son Valls-Son Calderó, que estan acollides a uns plans de joventut per dur-hi a terme activitats per al jovent.
El PP i el PI en varen presentar una molt semblant a la presentada el passat octubre per a l’aprovació dels canvis legals per combatre l’okupació il·legal.
Aquest tema tornà a obrir un gran debat sobre la manca d’habitatge i les diferents formes d’ocupar. “No és el mateix ocupar per viure que aquests que en fan negoci, ocupant i llogant a tercers”, es va dir, entre molts altres aspectes.
La votació d’aquest punt va ser diferent del que estam avesats. La moció tenia cinc punts i es va demanar votar per separat cada punt. PP, PI i Vox votaren a favor a tots, però els regidors del Bloc i del PSOE cadascú va votar per lliure, individualment, no per partit, donant-se uns resultats molt poc habituals al ple, però va quedar aprovada.