26.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 8 juliol 2024

Ha començat l’estiu, som al juliol, i el Port torna a estar ple de gent i de barques. Per això, un any més, el Grup d’Ornitologia Balear (GOB) torna a alertar dels mals endèmics i que fan que la formació ecologista consideri que “la badia de Portocolom està en perill”.
En un extens comunicat explica que “es tracta d’un espai marí de 75,95 hectàrees molt conegut de l’illa. El que no és tan conegut és el fet que des del 2006 està integrat dins la Xarxa Natura 2000, com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC), en comptar amb hàbitats de gran valor ecològic i que generen beneficis ecosistèmics. Entre ells es troben les praderies de Posidònia. Però, tot i el seu valor ecològic, aquesta badia ha patit i pateix l’abandonament de la seva gestió, per part de les administracions responsables. Són molts els impactes que sofreix i les pressions i amenaces a les quals s’enfronta, però tots acaben esdevenint en un empobriment de les aigües i la destrucció de la biodiversitat”.
Segons el GOB, hi ha una sobrecàrrega del nombre d’embarcacions dins la badia, ja que el nombre d’amarraments que gestiona Ports-IB tant de manera directa com indirecta, a través del Club Nàutic, és elevat i ocupen una gran superfície. “És per això que moltes embarcacions que entren per trobar refugi, acaben fondejant sobre la praderia de posidònia la qual és arrabassada en extreure l’àncora. I encara que la badia compta amb una embarcació de vigilància del fondeig, aquesta no és suficient, ja que a més, s’encarrega de la vigilància de la costa que va des de prop de Cala Figuera fins a s’Estany d’en Mas”. Així, demanen que es reforci aquest servei de manera que, almenys, hi hagi una embarcació pròpia encarregada de vigilar les aigües del terme municipal.
Abocaments
Per altra banda, la badia pateix una contaminació de les seves aigües a causa de la infiltració al mar de les aigües residuals d’habitatges que es troben a primera línia de costa i que no compten amb un sistema de clavegueram (urbanització de Sa Punta), així com altres abocaments per la falta de connexió al clavegueram tot i tenir-ne accés. “Demanam així a l’Ajuntament, administració competent, que posi a disposició dels habitatges, la xarxa de clavegueram i que garanteixi que tots els habitatges comptin amb adequats sistemes de recollida d’aigües residuals, sense pèrdues al subsol que acabin al mar o als aqüífers”, apunta el GOB.
El Club Nàutic
Per a la formació ecologista, “la contaminació de l’aigua, no acaba aquí, una font de contaminació greu la trobam en el Club Nàutic. Sobretot, procedent de la zona d’avarada d’embarcacions que es troba contigua a la làmina d’aigua. En aquesta esplanada s’executen les tasques de neteja, reparació, rascat i pintada de patens d’embarcacions, etc. Així, la superfície acaba amb quantitats de residus tòxics com les restes de pintura, els olis i hidrocarburs (aigües de sentina) que suposadament acaben dins un decantador per evitar que acabin al mar, però que resta molt de ser així. Els decantadors es troben en molt mal estat, molt rovellats, d’uns 10 cm d’amplada i a poc més d’un metre de l’inici del mar, de manera que és fàcil que hi hagi pèrdues o desbordaments especialment si hi ha pluges. Així, demanam solucions eficients per evitar que es continuï contaminant l’aigua del mar, de dins el Club Nàutic, a causa de la seva activitat. A més, al Port, els col·lectors de recollida d’aigües residuals i de sentines, requerits perquè les embarcacions que amarren puguin descarregar, es troben avariats des de fa anys, de manera que les embarcacions en molts casos aboquen aquestes aigües a la mateixa badia. Demanam a Ports-IB l’activació del seu funcionament i el control de la seva utilització”.
Navegació
El GOB també demana mesures per la navegació per dins el port. El Pla de Gestió recull que la navegació ha de ser a una velocitat màxima de 3 nusos i la prohibició de la navegació amb motos d’aigua. “L’objectiu és evitar l’agitació de les aigües i reduir la seva terbolesa, la qual afecta les comunitats vegetals que no poden fer la fotosíntesi d’una manera òptima fet que repercuteix a tot el conjunt de la biodiversitat”. Demanen més control a les administracions competents.
L’emissari de Cala Marçal
La missiva del GOB també parla de l’emissari de Cala Marçal, que Salvem Portocolom va denunciar fa unes setmanes la seva rompuda. També critiquen els problemes amb la bomba d’impulsió “els problemes a l’estiu són habituals”.
“Ens preocupa enormement la falta de preocupació i de prioritat que es dona des de les administracions competents (ABAQUA, Conselleria del Mar i del Cicle de l’Aigua i Ajuntament de Felanitx) amb la gestió de l’aigua. Els emissaris es troben envoltats de posidònia i les fugues o ruptures del conducte, en molts casos, impliquen l’abocament directament sobre aquesta vegetació, o a escassos metres. Això suposa un impacte en el seu rendiment fisiològic i a la biodiversitat associada”, expliquen.
Fa unes setmanes, després de la denúncia de Salvem Portocolom, el Govern balear va informar que la reparació de l’emissari submarí de Cala Marçal “era imminent”.

darreres notícies

et pot interessar

Joseph Lister, pare de l’asèpsia i l’antisèpsia