22.2 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dissabte, 5 octubre 2024
Una vista de la murada de la fortificació
Una vista de la murada de la fortificació


Fa tretze anys el volia expropiar per només 750.000 euros

Nova carta als Reis d’Orient demanant als fons de l’ecotaxa. El Consell de Mallorca ha presentat deu projectes per un valor total de 56 milions d’euros per ser finançats amb l’impost del turisme sostenible (l’ecotaxa) davant la Comissió d’Avaluació del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per al període 2024-2025. “Tots ells tenen l’objectiu comú de promoure un turisme respectuós amb el medi ambient, la cultura i la societat local”, han explicat des del Consell. “Són projectes de màxima importància i prioritat per al foment d’un turisme sostenible a Mallorca”, indiquen.

Entre aquests projectes hi ha la compra del castell de Santueri, per un preu de 3.850.000 euros.

El 2011 es va intentar expropiar

Recordem, però, que el castell cap allà el 2011 estava molt malament, queia a trossos i estava tancat. A instàncies del ple de l’Ajuntament, el Consell Insular, pocs dies abans de les eleccions del maig de 2011 —fa tretze anys— va iniciar l’expedient d’expropiació forçosa.

Aleshores governava el pacte de progrés. Francina Armengol n’era la presidenta. Segons l’hemeroteca, “als darrers mesos, hi ha hagut negociacions entre la propietat del Castell —la família Vidal— i el Consell, però no han fructificat a causa de les altes pretensions econòmiques dels propietaris, què demanen entre 5 i 6 milions d’euros. Si l’expedient continua endavant, es redactarà un informe pericial per determinar-ne el valor. Tot apunta que estaria als voltants dels 750.000 euros. Si fos aquesta quantia, el Consell no tendria cap problema per fer-li front, ja que fa uns mesos es va signar un conveni amb l’Institut de Turisme d’Espanya, que presideix Joan Mesquida, que destina un milió d’euros al Castell. Després de l’adquisició vendrà la part més important: la restauració”.

Després de les eleccions, amb la victòria del PP i José Ramón Bauzá al Govern i Maria Salom al Consell, l’expedient es va posar dins un calaix després d’arribar a un acord amb la propietat que hi faria una inversió per consolidar les parts més malmeses, principalment la façana, i poder tornar a obrir al públic. Tres anys després, el març de 2014 la fortificació va tornar a obrir. La família Vidal va dir que hi havia invertit uns 600.000 euros en el seu condicionament i, segons Xim Vidal, “la intenció és seguir invertint-hi”. També es va dir que es tenia la intenció de fer-hi excavacions arqueològiques, però d’aquelles intencions no n’hem sabut res.

darreres notícies

et pot interessar

Sèrie Sebastian Bergman