Per demà dissabte, a les 11 del dematí, els col·lectius contraris a les maneres de PortsIB de restaurar l’antic empedrat de la zona del moll de la Duana han convocat una cadena humana per mostrar el seu rebuig a aquest projecte. Volen que la restauració es faci amb les tècniques tradicionals i per professionals adequats, com són els margers, i amb el mínim formigó possible, a més d’un exhaustiu control arqueològic, pretensions a les quals PortsIB ha “cedit” en part de paraula. Però “no ens fiam de la seva paraula i ho volem per escrit, per això ens mobilitzarem”, ha explicat Miquel Àngel Lobo, portaveu de la Plataforma Salvem Portocolom.
Per escalfar motors, diumenge dematí cinc llaüts bordejaren la rada portant diferents pancartes anunciant la cadena humana. A més, demanen que tot aquest empedrat sigui declarat Bé d’Interès Cultural (BIC). Quan passaven, la gent que caminava per l’empedrat aprofitant el bon temps, els corresponia amb aplaudiments.
Mesures de seguretat
Els organitzadors de la mobilització posen l’accent que els assistents respectin totes les mesures de seguretat sanitàries. Per això es posaran unes cordes amb unes marques on s’han de col·locar els veïns que acudeixin a mostrar el seu rebuig al projecte de PortsIB i reclamar que es modifiqui d’acord a les pretensions d’aquests col·lectius. “Estam totalment a favor que s’arregli la zona, però que es faci com toca, seguint les tècniques antigues que es van emprar fa uns dos-cents anys, quan es va construir aprofitant grans pedres del poblat prehistòric dels Closos de Can Gaià”, explica Miquel Àngel Lobo. Demanen que l’acord “de paraula” que es va aconseguir a la reunió de finals de febrer quedi firmat i que es compleixi en el moment d’executar les obres, que ja han estat adjudicades i que està previst que comencin les pròximes setmanes.
PortsIB indaga com es va construir aquest empedrat
Aquests dies PortsIB ha explicat que indaga les obres fetes antany per poder realitzar aquesta actuació de forma respectuosa. S’ha estat treballant –expliquen– en una tasca d’investigació i recerca, tant a l’Arxiu General de les Illes Balears com a l’Arxiu del Regne de Mallorca. L’objectiu d’aquestes indagacions és comprendre les tècniques constructives utilitzades en les obres que s’han realitzat històricament sobre aquest espai. El director general de Ports, Xavier Ramis, assegura que “conèixer objectivament el passat permetrà dur a terme una actuació molt respectuosa amb el patrimoni, tot assegurant la preservació del moll en condicions de seguretat”.

Fruit d’aquesta investigació, sabem que la primera actuació de la qual s’han trobat documents data de 1941. Aquesta, juntament amb moltes altres, fou realitzada pel reconegut enginyer mallorquí Gabriel Roca, amb la intenció de reforçar i millorar les condicions del Port. Un dels principals descobriments fruit d’aquesta recerca és que “ja en aquell moment, el també enginyer mallorquí Rafel Soler apuntava als seus projectes de reparació que era necessari el reforç amb formigó dels molls de carreus per tal que el port pogués afrontar amb seguretat l’embat de la mar i del temps”, expliquen.
D’altra banda, Ports IB garanteix que “posarà a disposició de qualsevol interessat la possibilitat d’estar al corrent de l’evolució de les obres, per la qual cosa després de la reunió setmanal de direcció d’obra es farà un torn obert de dubtes i suggeriments. El dia i l’hora de les reunions es determinarà a l’inici de les obres i es comunicarà a la comissió de seguiment”, expliquen.
Finalment, cal esmentar que els grups municipals del Bloc per Felanitx i Unides Podem també han instat el Consell de Mallorca que “iniciï amb urgència el procediment per declarar la zona Bé d’Interès Cultural (BIC) en la categoria de Monument”.