El Govern ha informat que ja s’ha constituït la Comissió de Seguiment, integrada per entitats socials i l’Ajuntament, que vetlarà pel curs de les obres de l’empedrat del moll de la Duana. Aquesta comissió es va formar dijous passat en una reunió en què les diferents entitats i institucions expressaren els seus punts de vista.
La Comissió estarà vigent tot el temps que durin les obres i està formada per l’Ajuntament: Jaume Monserrat (batle) i Tomeu Bauzà (aparellador); l’Associació de Veïns: Rafel Vicens; el Club Nàutic: Climent Garau; els Amics dels Closos: Pere Bennàssar i Miquel Àngel Vicens; ARCA: Josep Massot; el Gremi de Margers: Lluc Mir; Salvem Portocolom: Miquel Àngel Lobo i Orestes Pérez; l’Associació de Comerciants: Oliver Kunz; Terraferida: Jaume Adrover, i el GOB: Margalida Ramis.
La Comissió pot accedir a tota la informació històrica i tècnica del projecte, així com als documents que l’equip d’assistència tècnica, arqueològica i etnològica desenvolupin.
Participarà també en les reunions de seguiment d’obra setmanals per tal de rebre informació actualitzada de l’estat de les actuacions. Podrà fer aportacions i suggeriments sobre les propostes dels equips tècnics, formats per un arqueòleg terrestre i un de submarinista i un mestre marger, dirigits per Jaume Cardell, tècnic de Patrimoni del Consell.
Programa de feina
Tal com informàrem, Ports-IB ha fet una tasca d’investigació i recerca tant a l’Arxiu General de la Comunitat Autònoma com a l’Arxiu del Regne de Mallorca per tal de conèixer les tècniques constructives utilitzades en les obres que s’han realitzat històricament sobre aquest espai. Patrimoni del Consell ja té tots els projectes històrics recopilats, així com les fotografies aèries, per tal de poder iniciar l’estudi en profunditat de la situació i elaborar el primer esborrany d’un protocol d’actuació i desmuntatge.
Una vegada es tenguin tots els informes i estudis tècnics fets, aquests es presentaran a la Comissió de Seguiment perquè els estudiï i hi faci les aportacions oportunes, que s’elevaran a la direcció d’obra perquè avaluï la viabilitat de les solucions proposades i aprovi el document, o bé justifiqui la impossibilitat de procedir de la manera reflectida i aporti una alternativa per reconsiderar fins arribar al màxim consens possible. Quan s’aprovi aquest protocol consensuat per totes les parts, s’iniciaran les obres de desmuntatge.
Una vegada obert el moll es podran analitzar realment les tècniques constructives utilitzades per crear aquesta infraestructura i, a partir d’aquest coneixement, els tècnics redactaran un segon protocol per reconstruir-lo i reforçar-lo amb les tècniques constructives més respectuoses i segures. Aquest nou protocol se sotmetrà al mateix procediment d’aprovació per totes les parts i, una vegada arribat al màxim consens, es duran a terme les obres de rehabilitació.
Salvem Portocolom
Tot i la declaracions de “bones intencions” de Ports-IB, la plataforma Salvem Portocolom ha mostrat la seva decepció: “Hem pogut constatar a aquesta primera reunió que els margers no seran la mà d’obra especialitzada que durà a terme aquesta reforma i que el formigó segueix essent l’opció principal de Ports”. A més, entre altres, demanen que “una vegada executada l’obra, no es permetin usos inapropiats com la grua, feines de treta i varada d’embarcacions, terrasses de bar, ni nous pantalans a aquesta zona”.