S’han apuntalats punts crítics per evitar que passin per ull. També s’ha netejat tant l’interior com l’exterior, tot amb una inversió de 600.000 euros.
Aquests dos darrers mesos, amb una inversió d’uns 600.000 euros, s’han fet importants feines de consolidació a diversos punts de l’interior del Sindicat, principalment a la coneguda sala de premsat, unes obres d’emergència pel mal estat en què es trobava un dels pilars. S’han apuntalat bigues i s’han substituït dos pilars danyats i en estat de perillositat. També s’han col·locat ancoratges a diversos murs per poder fer un seguiment del moviment que fan els cruis.

Amb aquests 600.000 euros, a més de refermar i reforçar l’estructura també s’ha millorat la protecció de l’edifici amb la construcció d’un tancament perimetral exterior per evitar que els vàndals i curiosos accedeixin a l’interior. A més, s’han col·locat reixes a portes i finestres perquè ningú hi pugui entrar.
Amb aquesta inversió, el Consell de Mallorca ha començat les obres de reforma i consolidació de l’estructura de l’edifici, que es farà per fases, amb un pressupost inicial de prop d’un milió d’euros amb doblers procedents dels Fons Estatutaris, abans que es posi en marxa l’anunciat i desitjat important projecte amb la intervenció de l’artista felanitxer Miquel Barceló.

Abans d’aquestes obres, mesos enrere es va fer una important feina tècnica amb estudis històrics i d’aixecament de tota la planimetria, passes prèvies a les intervencions estructurals. Es tracta d’un projecte redactat durant aquests darrers dos anys que es Sindicat és propietat del Consell. L’imponent edifici té uns 6.500 metres quadrats construïts i en alguns llocs diverses altures.
Una altra actuació d’aquests darrers mesos ha estat la neteja a fons, tant interior com exterior, d’escombraries que amb els anys els incívics han anat deixant allà quan estava obert. L’exterior s’ha desbrossat i adesat.

En xifres, convé esmentar que s’han retirat prop de 490 tones de residus. Amb les obres de substitució de columnes s’han retirat 112 tones; per la gestió de residus sòlids urbans, 9 tones més; per la gestió de residus de construcció i demolició, 329 tones més, i per la gestió de materials contaminants amb amiant, 38 tones.
Mentre s’ha fet aquesta neteja, s’han anat recopilant algunes peces interessants que s’estogen perquè els tècnics de Patrimoni les estudiïn i en fer la reforma principal es puguin tornar a col·locar i mostrar.
Però la feina no s’aturarà aquí. De les tres actuacions planejades a curt termini i que en part s’han executat, ara queda pendent una altra fase: la retirada de fibrociment amb amiant (conegut popularment com a uralita) del sostre i tornar a tapar amb un altre material per evitar més filtracions d’aigua amb els problemes que això suposa a l’estructura; un projecte amb un cost relativament elevat a causa de la seguretat i condicions en què s’ha de tractar la uralita, considerat un material perillós. De moment, s’han deixat algunes cobertes d’uralita que estaven en relatiu bon estat per no deixar l’edifici a cel obert. Amb la següent fase està previst retirar-les i tornar a tapar.
El centre de Belles Arts vinculat a Miquel Barceló
Pel que fa al centre de creació d’art contemporani vinculat a l’artista internacional Miquel Barceló, es tracta d’un projecte a més llarg termini i al qual el Consell no renuncia. De fet, diuen que “s’està treballant per cercar finançament europeu i és un dels projectes que s’han presentat per accedir al nou fons europeu de recuperació econòmica”, expliquen fonts del Consell Insular.