19.1 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 4 abril 2025
Imatge de l'execució de Joanot Colom, cap felaitxer dels agermanats mallorquins
"La paz de la Germanía", del pintor Marcelino de Unceta (1835-1905). Referit a la victòria de Carles V davant de les Germanies de València

Els organitzadors fan una crida a l’Ajuntament.

Dia 7 de febrer farà 500 anys de la Germania de Mallorca, una revolta popular, justa i noble contra els abusos, la corrupció i l’espoliació que empobria la població i l’endinsava a la misèria. Atesa la transcendència de l’episodi històric, un grup de persones interessades a divulgar el coneixement dels fets, han engegat la constitució d’una comissió cívica, Germania 500, orientada a la commemoració del mig mil·lenni. De moment, en fan part l’Obra Cultural Balear, la Fundació Darder Mascaró i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Palma i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Des de Germania 500 s’han adreçat als municipis mallorquins per instar l’adhesió a aquesta efemèride i promoure actes en els territoris de la seva jurisdicció per tal d’enaltir-ne el record i rescabalar la desmemòria. A tall de suggeriments, han aportat algunes idees a tots els ajuntaments, que, en el cas de Felanitx, terra de Joanot Colom, prenen més força.
Com acció immediata –diuen– es podria presentar a aprovació un acord municipal d’adhesió a la commemoració dels 500 anys de la Germania (1521-2021), i com a acció rellevant, promoure el nomenament de Joanot Colom com a fill il·lustre de Felanitx, distinció que ja té de la ciutat de Palma, tot i ser fill de la vila.

Altres idees aportades per la comissió cívica per dur a terme són: instal·lar en un lloc preeminent de Felanitx l’escultura de Joanot Colom obra del felanitxer Jaume Mir; retornar a la plaça Pax el nom de Joanot Colom, retirat arran de la Guerra Civil; explorar la possibilitat de dedicar un carrer o una plaça a «la Germania de Mallorca» i, en cas de no ser possible, inaugurar un memorial en record d’aquell episodi transcendental de la història. En els Llibres de la Procuració Reial apareixen els noms dels agermanats executats a Felanitx; per això, cal promoure conferències, presentacions de llibres i taules rodones a l’entorn de la Germania de Mallorca, amb especial esment als aspectes relacionats amb la història del municipi; convidar i motivar les escoles de secundària i instituts del municipi a participar i incloure activitats a l’entorn de la commemoració; des de l’àrea cultural de l’Ajuntament, fomentar la creativitat a l’entorn de la Germania, animant a exposicions, concerts, gloses, representacions teatrals…

A més, la Comissió proposa per a dia 7 de febrer, diumenge, promoure que una persona rellevant del poble faci la lectura pública, des del balcó de l’Ajuntament o un altre punt destacat, del Manifest que s’ha elaborat, així com també procurar que tots els actes a l’entorn de la Germania portin el segell de la commemoració.

De part de Germania 500, –expliquen– disposen d’una exposició didàctica, elaborada per l’historiador Guillem Morro, amb la intenció que circuli tot l’any per diverses poblacions de l’illa. Aviat també disposaran d’un documental divulgatiu. I, “als efectes d’assessoria i de divulgació dels actes que considereu, des d’ara mateix ens brindam a la vostra disposició”, expliquen des del Secretariat de Germania 500.

darreres notícies

et pot interessar

Tomeu Obrador i Luís Bustillo, Nous copropietaris de La Macarena

“La Macarena estarà a disposició de totes aquelles persones que hi vulguin organitzar actes”