18.5 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Divendres, 18 octubre 2024

Al llarg de la setmana passada, la Delegació de Felanitx de l’OCB va organitzar dues presentacions de llibres a la vila per seguir difonent el patrimoni natural, històric i cultural de les Illes Balears. D’una banda, divendres anàrem a Call Vermell, on, en col·laboració amb els Amics dels Closos, participàrem. En la presentació de la Història geològica bàsica i actualitzada de Mallorca, de Lluís Moragues Zaforteza. L’autor conversà amb Miquel Àngel Vicens Siquier i feu una introducció senzilla i divulgativa de l’evolució geològica de l’illa durant els darrers 250 milions d’anys, i de quina manera s’ha modelat el paisatge al llarg dels segles.
D’una altra banda, diumenge presentàrem, al davant del Mercat, el volum Identitat i autogovern. Les Illes Balears a la Transició democràtica, del jove doctorand en història Miquel Vidal Bosch (Universitat de les Illes Balears). Es tracta d’un itinerari detallat per la història recent, des dels moviments clandestins per la democràcia, en ple tardofranquisme (1972), fins a les primeres eleccions autonòmiques (1983), a través dels diferents episodis, moviments i ideologies que s’hi congriaren. Cal destacar les pàgines que l’historiador dedica a l’Obra Cultural Balear com a agent aglutinador de les sensibilitats més arrelades a la llengua i al país. El llibre, editat per Galés Edicions, va ser mereixedor del Premi Mallorca d’Assaig 2023, convocat pel Consell de Mallorca.

Ens veim a la fira del pebre bord
Des que el mes de març iniciàrem l’activitat de la Delegació de Felanitx, hem aconseguit augmentar significativament el nombre de socis, de 111 als 152 actuals. Des de la Junta pensam que, per a una població com Felanitx, amb uns devuit mil habitants, aquesta xifra encara podria i hauria de ser més alta. Estam convençuts que hi ha moltes persones que estimen i se senten compromeses amb el nostre país, la nostra llengua i la nostra cultura, que, bé per no haver-s’ho plantejat o bé per no haver trobat el moment, encara no s’han associat a l’Obra.
Per aquest motiu, posam en marxa la campanya de captació de nous socis 1+1, en què cada soci o sòcia actual que associï una nova persona rebrà un obsequi, així com també el rebrà el nou soci o sòcia.
El pròxim diumenge 20 d’octubre, amb motiu de la Fira del Pebre Bord, la Delegació muntarà una paradeta al Parc Municipal de les 10 a les 13.30 hores. Allà podreu adquirir camisetes i bosses amb un disseny que ens ha creat expressament l’artista felanitxer Andreu Maimó, al qual agraïm enormement la seva col·laboració desinteressada.
Els actuals associats que passeu per la paradeta amb la nova persona que s’hi vulgui associar, o com a mínim amb les seves dades (nom complet, NIF, data de naixement, professió, correu electrònic, telèfon, adreça completa i IBAN), rebran (tots dos) una camiseta o una bossa. Preferim que passeu per la paradeta, perquè així el lliurament de l’obsequi serà immediat; però, en cas que no us sigui possible, també podeu escriure a felanitx@ocb.cat amb les dades esmentades i un telèfon de contacte per concretar el lliurament.
I encara teniu un altre motiu per acudir al nostre estand de la Fira, ja que a les 12 h la poeta i cantant Glòria Julià conversarà amb Antoni Rodríguez Mir, que fa poc ha publicat 1.111 llamps i pestes (ed. Lleonard Muntaner), un llibre molt instructiu, amb un subtítol ben aclaridor: “Diccionari d’insults, exageracions, flastomies, metàfores, locucions, mofes i frases fetes despectives i de no dir”. Per eixamplar el vostre repertori de renecs i malediccions, en consonància amb la tradició oral, i tot ben clar i català, no dubteu a assistir-hi.

darreres notícies

et pot interessar