20.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 6 octubre 2024

Avui és un dia d’aquells que t’imagines. La nostra filla porta “L’autorització per a alumnes menors de catorze anys: ús de serveis i recursos digitals a internet”. Cursa 3r de primària al CEIP S’Algar de Portocolom, i ja li han dit que necessita el paper signat pels pares per utilitzar el Chromebook. Quins riscos hi ha perquè haguem de donar aquest consentiment, és il·legal, immoral… o no es contempla en cap dret constitucional? M’agradaria una explicació fonamentada i raonada de per què cal signar-lo. Les autoritzacions són per a quan els nens dormen fora de casa, quan no estan al centre, etc. Per cert, als anys noranta teníem ordinadors a l’escola i no es va signar res. 

Seguesc, és penós fer els nens membres de la corporació mundial Google: “l’entorn G Suite for Education (Gmail, Classroom…)” amb aplicacions d’agenda, cerca, IA, dades al núvol, xarxes socials, etc. Ho han ordenat els lobbies via les fundacions d’educació, no està comprovat que aportin qualitat educativa i òbviament es veu l’efecte contrari. “Aquestes eines inclouen la possibilitat de consultar el registre de les accions de l’alumne…”, hem de permetre i pagar amb recursos públics les anàlisis de cada clic a l’entorn escolar per part de la IA de la multinacional? Algú es pensa que no ho fan? A més, inculquen la cosmovisió d’una llibertat secretament censurada. 

Per acabar, amb classes amb pantalles tàctils on els mestres repeteixen un gest obscè: el dit índex passant les diapositives cap a la dreta, igual que amb el polze es passen els likes a les xarxes afectivosexuals, o consumint apps al telèfon mòbil. 

Cada cop som més persones amb una visió crítica de com s’utilitzen les tecnologies digitals en educació. Propòs, ara per ara, una insubmissió col·lectiva a l’autorització d’aquests serveis i recursos digitals · Borja Camí Marnet

darreres notícies

et pot interessar