14.7 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimarts, 3 desembre 2024

La saga Blackwater consta de sis llibrets petits que conten una història que transcorre al poble de Perdido, situat a la riba del riu del mateix nom als Estats Units. Aquesta saga va ser escrita per McDowell, escriptor nord-americà, a finals del segle XX, i va ser publicada per entregues, en format de fulletó. Ara, el 2024, Blackwater ha estat traduïda al català per Anna Llisterri i publicada per l’editorial Blackie books, en un format de sis petits llibres que valen deu euros cada un. Només he llegit el primer i el segon, però ja tenc a la llibreria de ca nostra els altres quatre que m’esperen i estic impacient per llegir-los.
Blackwater és una història tranquil·la, sense grans estridències, sense aventures espectaculars, sense fets memorables. És la història d’un poble, d’una família, narrada de forma lleugera, fàcil de seguir. Ideal per als dies d’estiu que corrent lentament. L’autor ens conta els fets com si no tenguessin importància, i ho fa d’una manera en què les petites intrigues ens semblen grans misteris per resoldre i les insinuacions són com els hams que ens enganxen a la vida d’aquests personatges quotidians i familiars. La història transcorr a principis del segle XX, quan les aparences encara tenien aquella importància que afortunadament han perdut. A Perdido hi ha tres famílies riques, que són les propietàries de les tres serradores que donen feina a la majoria dels homes de la vila. També hi ha servei, que com us podeu suposar per a l’època en què els fets van ocórrer, és la població negra l’encarregada de fer les feines més feixugues i de realitzar les tasques domèstiques. Les senyores riques es dediquen a brodar, anar de compres, jugar el bridge i a un costum que encara avui perdura entre la gent de poble: xafardejar.
A les primeres pàgines ja trobam el gran misteri, que serà l’ham més gros de la trama: l’aparició d’un personatge femení que esdevé el centre dels esdeveniments narrats. Perdido és un petit poble construït a la riba del riu. A la primera pàgina ja se’ns diu que el riu ha crescut i ha deixat el poble completament inundat. La majoria de la població s’ha pogut refugiar a la muntanya on hi ha construïda l’església, però les cases han quedat tapades per l’aigua. Al cap de quatre dies de la crescuda del riu, el senyor Caskey va al poble i s’hi passeja amb una barqueta per fer un reconeixement de la zona. A la planta quarta de l’únic hotel de la vila, hi apareix una dona que ningú coneix i que diu que havia arribat al poble per fer de mestra de l’escola i explica que la inundació la va trobar dormint. Aquesta dona és el misteri que cal resoldre, es diu Elinor.
Els personatges principals de la història són la dona misteriosa, n’Elinor i la família Caskey: la mare, que es diu Mary-Love; el fill, anomenat Oscar; la filla, anomenada Sister; i el cunyat, en James. Na Mary-Love és qui pren les decisions de tots els fets importants de la família, o això és el que ella voldria. La mare es considera la cap de família i creu que a la vida només hi ha dues posicions: al seu costat o en contra. Resulta que a na Mary-Love li apareix una contrincant, algú que se li enfronta sense fer gaire renou, sense cridar ni fer espectacles; la nouvinguda Elinor. Com ja podem intuir al cap de poques pàgines, n’Elinor s’acabarà casant amb el fill de na Mary-Love, n’Oscar, i aquest fet marcarà un punt d’inflexió en les relacions familiars dels Caskey i farà que la història esdevengui més emocionant.
La lectura de Blackwater és dolça, relaxant, i aconsegueix que les hores de calor passin més aviat. Les pàgines volen i sense adonar-nos-en ja haurem acabat el primer llibre i tendrem a les mans el segon. I estic convençuda que aquests dos primers són l’inici d’una saga que ens tendrà enganxades bona part de l’estiu.
Gaudiu de la lectura i passau unes bones festes de Sant Jaume!

darreres notícies

et pot interessar

Què és per vosaltres la sostenibilitat (turística)?