24.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Diumenge, 6 octubre 2024
Els buguis aparcats damunt les penyes
Els buguis aparcats damunt les penyes

Salvem Portocolom continua amb la seva lluita per tal que es tanqui el camí de s’Algar a la circulació de vehicles per tal de preservar aquest valuós espai natural. La darrera acció ha estat denunciar una empresa de buguis 4×4 per circular no només pel camí marcat sinó també per damunt les penyes fent malbé la flora.

Al seu escrit de denúncia, la plataforma ecologista explica que des de fa una vintena d’anys ve demanant a l’Ajuntament “que tanqui el camí de s’Algar, i no és per caprici. L’espai natural més valuós i emblemàtic de Portocolom se segueix degradant cada dia que passa per mor del pas dels vehicles motoritzats.

Els darrers anys, però, el problema s’ha agreujat ja que diverses empreses que comercialitzen excursions d’aventures amb cotxes 4×4, els coneguts buguis, entren dins aquest espai i accedeixen a llocs intactes, i amplien les zones erosionades i fan malbé la franja litoral, on precisament hi ha nombrosos endemismes botànics d’alt valor ecològic”.

“Aquests vehicles, a més a més, explica la denúncia de Salvem Portocolom, entren en aquest i altres espais naturals en grups nombrosos, cosa que provoca un seguit d’impactes: erosió de zones ben conservades, renous, pols, molèsties a banyistes i vianants, a la fauna domèstica i als animals de ramaderia. A més generen una sensació d’invasió dels espais incompatible amb altres activitats de lleure, esportives, siguin de residents o turistes”.

El darrer episodi d’aquesta “agonia” del principal espai natural del Port va tenir lloc el passat diumenge dia 10, quan un grup d’aquests vehicles va entrar a s’Algar i va circular i estacionar fora del camí, sobre una zona rocosa d’alt valor ecològic i paisatgístic. Expliquen que diverses persones presents varen identificar i fotografiar les matrícules, amb les quals s’ha pogut redactar la denúncia. Salvem Portocolom creu que es tracta d’una infracció a la Llei de forests (43/2003) de 21 de novembre, que a l’article 67 especifica que no es pot circular fora dels camins i pistes. La darrera modificació de la Llei (agost 2022) considera aquests fets com a falta greu, amb sancions que van dels 1.000 € fins als 100.000 €.

Per una altra banda, indiquen, el Pla Territorial de Mallorca (PTI) especifica que no es poden mantenir aparcaments dins zones ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès), en ser un ús no permès. Aquesta zona concreta de s’Algar a més, és ANEI de màxima protecció segons el PTI i el Pla General (PGOU) de Felanitx.

L’entitat ecologista adverteix que “les dues darreres legislatures l’Ajuntament ha invertit temps i doblers posant grans pedres per limitar l’aparcament massiu a la zona litoral de s’Algar; però, lamentablement, no ha estat suficient, perquè aquests tipus de vehicles boten per damunt les pedres. Altres conductors fins i tot les retiren per poder accedir a zones fins ara ben conservades. La degradació d’aquest espai en mans d’empreses que en treuen un rendiment econòmic és encara més inacceptable”.

Per tot plegat, Salvem Portocolom ha presentat la corresponent denúncia i demana tant a l’Ajuntament, com al Govern balear:

“Que es multi les empreses o vehicles que incompleixen la llei a aquesta i a altres zones ANEI o forestals de Felanitx.

Que s’elabori una ordenança municipal que impedeixi l’accés d’aquests tipus de vehicles als camins sense asfaltar i a zones forestals, per mor del risc d’incendi que suposen. Altres municipis ja ho han fet, encara que això ha desplaçat el problema dins municipis que no tenen aquesta regulació, com és el cas de Felanitx.

Tres dels buguis a s’Algar
Tres dels buguis a s’Algar

I que s’impulsi una normativa autonòmica que reguli tot aquest conflicte. Quan un municipi treu una ordenança, les empreses d’aventura es traslladen als municipis de veïnat, estenent encara més el problema”.

Fonts consultades ens han explicat que l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb aquesta empresa per tal que no faci aquesta ruta per s’Algar. Mentrestant, ja s’està redactant l’ordenança municipal i s’espera que aviat surti a exposició pública. La intenció de l’Ajuntament és que estigui en vigor per a la pròxima temporada turística.

darreres notícies

et pot interessar

Sèrie Sebastian Bergman