20.8 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dilluns, 7 octubre 2024
Moment de la reunió de la Junta Local de Seguretat
Moment de la reunió de la Junta Local de Seguretat

Seran molt semblants a l’any passat. Els bars podran tenir barres exteriors fins a les 12 del vespre

Reunió de la Junta Local de Seguretat Ciutadana, dilluns passat, per marcar les directrius de seguretat pel dia de Sant Agustí, principalment l’horabaixa i el vespre, que és quan més problemes de massificació, botellada i incivisme hi ha.

Així, hi haurà un fort desplegament policial molt semblant a l’any passat i que coordinaran els comandaments de la Policia Local i de la Guàrdia Civil, més que res per controlar l’allau de gent que ve la part de l’horabaixa, principalment en autocar, a partir de les 15 hores.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Sebastià Adrover, explicà que “el matí la festa és més dels felanitxers i està més controlat”. El problema rau l’horabaixa. Com altres anys, es controlaran les entrades al poble, principalment les de Manacor, Porreres i Campos, on hi haurà policies que, si escau, requisaran la beguda en envasos de vidre i l’alcohòlica que segons la normativa establerta no es pugui entrar.

De Policia Local hi haurà un nombre semblant d’efectius a l’any passat, entre cinquanta i seixanta. Per això s’ha demanat la col·laboració d’altres ajuntaments que aportaran guàrdies. Per la seva part, la Guàrdia Civil no ha facilitat dades, però també serà “l’habitual”, digueren. A més, hi sol haver guàrdies de paisà, i fins i tot els cans per controlar el tràfic de drogues. També es comptarà amb els voluntaris de Protecció Civil. S’han demanat reforços a fora poble per ser més i poder donar una mà on faci falta.

Dues novetats

Per enguany, dues coses canviaran respecte de l’any passat. Els bars que demanin permís podran tenir barres exteriors entre la 1 del migdia i les 12 del vespre (l’any passat va ser fins a les 10). I els que tenguin permís podran tenir música a l’interior, però en cap cas es podran fer concerts ni actuacions musicals a l’exterior dels locals.

Es distribuiran banys portàtils —n’hi haurà més de setanta— i, a més, “els locals que sol·licitin barra a l’exterior hauran de reforçar el seu servei de bany”, han explicat des de la Sala.

Amb les dues hores més de marge de les barres exteriors es pretén evitar el tap que hi va haver l’any passat per entrar o sortir del Parc Municipal, en alguns moments angoixant. Així es pretén que la gent pugi al parc més escalonadament. Tot i això, es prendran una sèrie de mesures, com la col·locació de barreres antiallaus per reordenar i controlar l’accés al parc d’una manera més regulada, va explicar la batlessa, Catalina Soler, a la roda de premsa posterior a la Junta Local de Seguretat.

El correfoc, dia 26

L’altra novetat és que el correfoc no es farà dia 28 a vespre, com era habitual, sinó que es farà el dissabte 26. D’aquesta manera es volen evitar problemes de seguretat amb la massificació de gent que hi ha dia 28 a vespre i que fins i tot posa en risc els mateixos participants en el correfoc.

Sancions

Recordem que hi ha vigent l’ordenança municipal amb la qual els policies poden sancionar amb multes de fins a 3.000 euros (entre 400 i 3.000) a qui faci botellada al carrer, o de 750 euros a qui tengui un comportament incívic a la via pública, com malmenar el mobiliari urbà o fer les necessitats fisiològiques al carrer o a altres espais públics.

Així, no es vol que es repeteixi la imatge d’abans de la pandèmia —el 2018 va ser gros—, en què hi hagué problemes de convivència.

Seny i responsabilitat

Per això, des de la sala apel·len al seny i a la responsabilitat. “Felanitx està obert a tothom. Demanam seny i que venguin a passar-s’ho bé, però no volem brutor pertot. Que la gent sigui conscient per poder conviure residents i visitants, gent de festa i gent que no vol anar de festa”, comentà la batlessa.

darreres notícies

et pot interessar

Sèrie Sebastian Bergman