19.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimarts, 22 octubre 2024
Els músics, sobre l'escenari del Mollet d'en Perelló
Els músics, sobre l'escenari del Mollet d'en Perelló

El festival torna a sorprendre, un any més, amb propostes d’alta qualitat musical

Intuïm que arriba l’estiu no només perquè l’escola ha acabat i els felanitxers i felanitxeres ens acostam com a imants a la costa per combatre la calor i gaudir a la fresca. Ho sabem també perquè arriba el primer gran esdeveniment de l’estiu a Portocolom, el festival A Jazz de Mar, i el Mollet d’en Perelló s’engalana per rebre la gran afluència de melòmans i encuriosits que s’acosten a escoltar les delicioses propostes d’aquesta sisena edició del festival.

A Jazz de Mar arrencà el passat divendres amb l’enregistrament en directe del primer disc de Maria Antònia Gili (Artà, 1988). El 2019, dins l’Associació Musical i Cultural “A Jazz de Mar”, va sorgir la idea de programar algun músic insular que, malgrat tenir experiència en escenaris, no hagués gravat encara música pròpia i donar-li l’oportunitat d’enregistrar un disc en directe. Des de llavors, duim a terme el projecte “Emergeix!”.

Maria Antònia Gili
Maria Antònia Gili

Enguany ha estat el torn de la trompetista Maria Antònia Gili, que, acompanyada per una banda de luxe (Carles Medina al saxo, Camil Alcarazo a la guitarra elèctrica, Toni Mora al piano, Adrià Claramunt a la bateria), i la col·laboració especial de la cantant Sinéad Cormican en el “Vou-veri-vou” i del saxofonista Sergi Masana en els dos darrers temes, enregistrà el seu primer disc. La petjada personal en les seves cançons és indiscutible. En el tema “Es conco”, un tema dedicat al seu padrí, hi havia reminiscència de la cançó tradicional mallorquina mesclada amb jazz, i “Temporal” ens transportà al temporal de llevant del 2018.

El disc serà editat aquest hivern i estarà disponible i a la venda a la primavera. Se sumarà als altres tres títols de la col·lecció “Emergeix!”: Josep Munar (2019), Pep Garau (2020) i Sinéad Cormican (2021).

Dissabte es presentà un concert doble. Encetava el vespre el duo format per Javier Colina (contrabaix i acordió) i Albert Sanz (piano), que venien a presentar el seu nou treball discogràfic, Sinhá. Les cançons són de compositors brasilers, com les del seu anterior disc, Sampa. L’amor profund amb què interpreten els temes i la delicadesa amb què interactuen amb el públic fan que la seva actuació sigui particular i única. Amb només dos instruments ompliren el gran escenari del Mollet, on cap una big band sencera, i es guanyaren el cor de tots els assistents.

El segon concert es trobava dins el marc de la xarxa “Els millors festivals” i fou protagonitzat per la saxofonista Cristina Miguel, que ha estat artista itinerant en tots els festivals de la xarxa. Aquesta vegada, Miguel es trobava acompanyada de Toni Vaquer al piano, Oriol Roca a la bateria i David Mengual al contrabaix. Interpretà temes propis, d’altres artistes tan reconeguts com Marco Mezquida i també recitaren el poema “El mutilat” de Gabriel Ferrater, de qui enguany es compleixen cent anys del naixement. Va ser un vespre molt contrastat i gustós, amb dos concerts antagònics en què varen delectar-nos tant l’estil clàssic del duo i com l’estil més avantguardista del quartet.

Per concloure el festival, com no podia faltar, la big band dirigida per Toni Vaquer va ajuntar els músics dels concerts dels dies anteriors amb músics illencs. Sempre és un goig veure l’escenari ple i ser partícips de quelcom que es va teixint seguint les mans expressives i el cos inquiet de Vaquer. Vàrem poder viure l’estrena de peces com “Joiosa”, dedicada a membres de la banda, i el concert fou un in crescendo en si mateix fins a acabar amb un final festós amb les peces “Confitura de pebre coent” i “Patruska la Moluska”, que provocaren una allau d’aplaudiments i el públic dempeus. Cal destacar que enguany s’ha comptat amb la participació de dos joves felanitxers, Roser Julià al violí i Macià Cerdà al violoncel, que han estat alumnes a totes les edicions del Campus de Música Creativa “A Jazz de Mar” i ja s’han fet un lloc dins la big band.

Si fa sis anys ens haguessin dit que continuaríem omplint el Mollet de música, no ens ho hauríem cregut. I aquí estam, apostant any rere any pel talent emergent i la música creativa, gràcies a la col·laboració del Centre Cultural, l’Ajuntament de Felanitx i el Consell de Mallorca. I gràcies grosses també a totes i tots que us acostàreu a badar orella, i col·laboràreu amb l’Associació comprant discs, camisetes i bosses. Fins l’any que ve!

Salut i música!

darreres notícies

et pot interessar