19.6 C
Felanitx

setmanari d'interessos locals

Dimarts, 22 octubre 2024
La reunió es va fer al Centre Cívic

Alguns dels col·lectius conservacionistes que s’oposen des d’un principi al projecte de rehabilitació del moll de la Duana de Portocolom presentat per PortsIB no es fien de “l’acord de paraula” donat per PortsIB i demanen la paralització de l’actual projecte i que se’n redacti un de nou. A més, demanen empara al nou conseller de Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Josep Marí, a qui han fet arribar un extens informe del gremi de margers que descriu la tècnica usada i els detalls de com hauria d’executar-se la restauració.

Expliquen que les darreres setmanes els margers han estudiat aquest bé patrimonial fet amb la seva tècnica constructiva i que ha aguantat gairebé dos segles. El moll representa un exemple d’enginyeria amb pedra del segle XIX. És una construcció molt sòlida i ben elaborada amb pedres de gran volum. La tipologia constructiva és també pròpia de l’enginyeria amb pedra i morters de calç prèvia a l’ús del formigó armat, amb pedres escairades a punxó, de grans dimensions sobretot als cantons, fonaments i escalons. El trespol està fet amb pedres que tenen gruixos de més de 25 centímetres, delimitat per faixes i amb un patró poligonal molt encaixat. En el món de la pedra aquests treballs es coneixen com a feines de ’capserrat’. “Les obres que vol fer PortsIB privarien les futures generacions de conèixer-la. Es tractaria d’una agressió patrimonial imperdonable”, expliquen aquests col·lectius, que afegeixen que “tot i que PortsIB i el seu cap, Xavier Ramis, han accedit a reunir-se amb les entitats i ens ha convidat a formar part d’una comissió de seguiment de les obres, no tenim encara cap garantia que es respectarà el conjunt patrimonial. És per això que hem fet arribar al conseller un document amb les nostres demandes i preocupacions”.

A més, demanen a l’Ajuntament i al Consell de Mallorca que iniciïn l’expedient per declarar tot aquest empedrat de ran de mar de la Duana Bé d’Interès Cultural (BIC).
Dilluns, al Ple de l’Ajuntament, el Bloc i Podem van presentar una moció d’urgència per demanar a PortsIB “la paralització del projecte, instar l’equip de govern local que actuï en defensa del patrimoni així com està establert en el Catàleg de Patrimoni municipal, sol·licitar a PortsIB la paralització immediata de la treta d’embarcacions al moll que hi ha davant el cap de cantó del carrer Togores amb el carrer Cristòfol Colom, recuperar aquest espai públic i que es faci servir com a plaça, per a festes locals, etc., així com es va establir a la Comissió per a la reforma de la façana marítima amb participació de tots els grups municipals, les entitats locals i PortsIB, a més d’iniciar el procés per declarar-ho BIC”.

Per la seva part, el batle va defensar el tarannà negociador de PortsIB. “S’ha compromès a actuar amb seny i amb un exhaustiu control per part dels arqueòlegs del Consell. Es tracta d’una primera intervenció d’urgència perquè no s’esbaldregui. Fins que no s’obri i es vegi el que hi ha a baix fa mal saber què hi trobaran”, explicà.

La moció va ser motiu d’un llarg debat, però finalment no es va aprovar. El Pacte (PP, PI i GM) hi votà en contra, mentre que Bloc, UP i PSOE hi votaren a favor.

darreres notícies

et pot interessar